SYNSPUNKT
Elkjøp-sjef Linda Frid Andresen: Forskjeller er lønnsomt
Mangel på utdanning eller hull i CV-en bør ikke skremme arbeidsgivere fra å ansette. Vi må få flere i arbeid og kan ikke overlate kampen mot utenforskap til politikerne. Dessuten: Ulikhet er både mer gøy og lønnsomt.
Linda Frid Andresen er administrerende direktør i Elkjøp Norge.
SYNSPUNKT. Vi må få flere i arbeid og færre på trygd. Det var arbeidsminister Tonje Brennas budskap da hun la frem regjeringens arbeidsmarkedsmelding forrige uke. Bakteppet er dystert: hver femte person i yrkesaktiv alder – nesten 700.000 – står utenfor arbeidslivet. Og alt for mange ungdommer, over 70.000, har verken skoleplass, jobb eller trygdeytelser. Sykefraværet øker, noe også bruken av arbeidsavklaringspenger gjør.
Pilene peker i feil retning, og det er all grunn til å være bekymret. Særlig fordi Norge mer enn noen gang trenger arbeidskraften.
Ingen sovepute
AS Norges inntekter går ned, utgiftene opp. Årsaken er at vi blir færre yrkesaktive, flere eldre samtidig som olje- og gassinntektene faller. Den økonomiske bærekraften i velferdssamfunnet er truet. For å kunne finansiere gode offentlige ordninger må vi rett og slett få flere i arbeid.
5 siste Synspunkt
-
Tor W. Andreassen: Statsbudsjettet 2025 – en tapt mulighet for digital omstilling?
-
Mari Sundli Tveit: Mer kraft, retning og fart for fremtidens utfordringer
-
Oberst Lars Birkheim: En høyteknologisk hær i vekst
-
Stein Reegård: Høyesterett på kommunal EØS-trening
-
Ragnhild Lied: Kunnskapslause angrep på IA-avtalen
Det er også regjeringens hovedgrep. De har satt som mål at vi må få 150.000 flere i arbeid før 2030. Men det politiske arbeidet må ikke bli en sovepute. Vi som arbeidsgivere må ta et større ansvar.
Engasjement og innsats
Alle fortjener en sjanse i arbeidslivet. Det er ikke bare de med lang utdanning og fine papirer som kan gjøre en god jobb og utvikle seg for større ansvar og oppgaver med tiden. Vi ser aktivt etter interesse, engasjement, vilje og innsats. For oss er de menneskelige kvalitetene vel så viktige som teoretisk kunnskap.
Det handler ikke om å senke kravene, men å spille på hver enkeltes styrker og anerkjenne at det finnes mange veier til å bli en dyktig kollega og medarbeider. Ulike ansatte bringer med seg noe unikt, og det er nettopp dette som gjør oss bedre.
Forskjeller gir verdi
Hver dag løser våre rundt 4.000 medarbeidere et mangfold av oppgaver. Vi er stolte av dem alle. Vi har erfart at forskjellighet er både mer gøy og mer lønnsomt. For også kundene har ulik bakgrunn, utdanning og arbeidserfaring. Derfor jobber det mennesker fra nord og sør, unge og gamle, utadvendte og innadvendte, mennesker med mastergrader og mennesker som ikke har fullført videregående hos oss.
Vi blir bedre innkjøpere, markedsførere og selgere fordi forskjellene gjør oss gode på å kommunisere, analysere behov og finne løsninger for mange ulike kunder. Og dermed gir vi bedre handleopplevelser og selger også mer. Med en arbeidsplass der vi vil hverandre vel og har takhøyde og toleranse for vår forskjellighet, øker trivselen både hos ansatte og kunder. At vi er forskjellige, er vår styrke.
Ulike ansatte bringer med seg noe unikt, og det er nettopp dette som gjør oss bedre
Den norske humankapitalen
Det aller mest verdifulle i Norge er du og jeg. Den norske humankapitalen, eller arbeidstokken, utgjør hele 75 prosent av vår nasjonalformue. Den er mye mer verdt enn oljefondet, som har sørget for velstand til flere generasjoner.
Derfor må vi forvalte den godt, slik at vi får brukt vår viktigste ressurs på en god måte. Mye kan gjøres. Minstekravet er naturligvis en politikk som sikrer at færre faller utenfor arbeidslivet. Her ligger det mange politiske diskusjoner og valg, om tiltak og innretning av velferdsordningene våre som OECD har påpekt.
Det skal politikerne få ta seg av. Men vi som arbeidsgivere deler ansvaret om å forvalte vår viktigste ressurs på en bedre måte enn i dag. Ikke fordi vi er altruister, men fordi det er mest lønnsomt. For oss. Og for samfunnet.