
SYNSPUNKT
Glenn Agung Hole: Ingen nasjon kan stå alene
Ingen nasjon kan stå alene i møte med klimakrise og geopolitisk uro, sa FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon under Astana International Forum.
Glenn Agung Hole er førsteamanuensis i økonomi og ledelse ved Universitetet i Sørøst-Norge.
SYNSPUNKT. I en tid der verdenssamfunnet preges av klimakrise, fragmentering og økonomisk uro, leverte tidligere FNs generalsekretær Ban Ki-moon en tydelig appell fra hovedscenen i Kasakhstans hovedstad: verden trenger ny solidaritet – og det haster.
Ban Ki-moon, som nå leder Global Green Growth Institute og Boao Forum for Asia, holdt sin tale under Astana International Forum (AIF) – en global plattform etablert av Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokayev, for å styrke dialogen mellom øst og vest, nord og sør. Forumet samler over 5 000 delegater – inkludert statsledere, ministre, næringslivstopper, akademikere og ledere fra FN-systemet og NGOer – for å finne felles løsninger på vår tids mest presserende utfordringer: klimaendringer, energisikkerhet, geopolitisk ustabilitet og bærekraftig utvikling.
5 siste Synspunkt
Klimakrise og lederskap
I sitt innlegg viste Ban til sin tid som FNs generalsekretær, da han ledet verdenssamfunnet gjennom viktige initiativ som Parisavtalen og 2030-agendaen. Hans budskap nå var krystallklart:
«Uansett hvor mektig eller rik en nasjon måtte være, kan ingen løse klimakrisen alene. Disse utfordringene kjenner ingen grenser – de krever kollektiv handling», understreket Ban fra scenen i Astana.
Han berømmet Kasakhstan og de sentralasiatiske landene for å ta eierskap til en fremtidsrettet og grønn agenda, og pekte på hvordan regionen kan spille en nøkkelrolle i det globale skiftet mot bærekraftig vekst og energitransformasjon.
«Connecting Minds, Shaping the Future»
Årets tema for AIF – «Connecting Minds, Shaping the Future» – ble fremhevet som mer enn et slagord. Ban beskrev det som en nødvendig rettesnor for en verden preget av polarisering og fragmentering:
«Dette forumet symboliserer det lederskapet vi trenger: samarbeidsorientert, fremtidsrettet og forankret i felles ansvar».
Han advarte samtidig mot nasjonalisme og økonomisk isolasjonisme, og understreket at verdens fremtid ikke ligger i nye murer, men i broer bygget på tillit, respekt og handel.
Tiden for nasjonal egoisme er forbi – fremtiden må formes i fellesskap
Handel, teknologi og regional integrasjon
Senere samme dag deltok Ban i en spesialsesjon om regionalt samarbeid og utvikling, arrangert av AIF i samarbeid med Boao Forum for Asia. Her ble det diskutert hvordan infrastruktur, digital transformasjon og energiomstilling kan bidra til å knytte Sentral-Asia tettere sammen og til resten av verden.
Ban var særlig bekymret for den økende handelskonflikten globalt:
«Vi står i en økonomisk storm vi ikke har sett maken til siden 1930-tallet. Samtidig ser vi en farlig tilbakegang for menneskerettigheter og internasjonalt samarbeid».
Men han avsluttet med håp: et flertall av verdens ledere står fortsatt bak multilateralisme, frihandel og åpenhet. Det er nå opp til regioner som Asia – og møteplasser som AIF – å omsette denne støtten i konkret handling.
Et viktig forum i en ny geopolitisk æra
Som akademiker og deltaker på AIF2025, ser jeg med stor respekt hvordan Kasakhstan har utviklet dette forumet til en global møteplass for tankeledelse og handling. Her diskuteres løsninger, ikke posisjoner. Her bygges broer – ikke bare mellom stater, men mellom sektorer: politikk, næringsliv, forskning og sivilsamfunn.
Ban Ki-moon satte med sin tale en høy standard for forumet, og et alvorlig, men inspirerende bakteppe: Tiden for nasjonal egoisme er forbi – fremtiden må formes i fellesskap.