SYNSPUNKT
Janne Log: Johnny Depp og geopolitikk
Vi styrker Forsvaret som følge av den globale sikkerhetssituasjonen. Men hvordan sikrer vi demokratiene mot Johnny Depp og vennene hans?
Janne Log er daglig leder i Samvirkene.
SYNSPUNKT. Millioner fulgte dramaet mellom Hollywoodstjernene og det tidligere ekteparet Amber Heard og Johnny Depp. Saken var det største rettsdramaet siden rettsaken mot OJ Simpson.
5 siste Synspunkt
-
Tor W. Andreassen: Batteri-jobber er døde ved ankomst
-
Cathrine Løchstøer: Skjebneuke for Frankrike – regjeringen kjemper mot mistillit
-
Thomas Lundh: Byråkratisk ondskap – NAV uten verken hjerte eller hode
-
J.K. Baltzersen: Sentraliseringens dilemma – 30 år siden folkeavstemmingen om EU
-
Steinar Bjartveit: Trump er ikke en av dem, men han er likevel krigeren som kjemper deres sak
Men hvordan kunne Depp vs. Heard bli en så stor sak? Hvordan kan så mye netthat oppstå mot en kvinne som hevder at hun har blitt mishandlet – etter metoo? Og hvorfor konkluderer en amerikansk juryforskjellig fra en britisk dommer?
I 2020 mente en dommer i Storbritannia at det var sannsynliggjort at Depp har forgrepet seg på Heard ved 12 anledninger. Saken ble så behandlet av en amerikansk jury, som konkluderte med at Depp ikke har forgrepet seg på Heard.
Nå har Tortoise Media studert bakteppet bak dramaet og da dukker et nytt spørsmål opp; Er Depp en trussel ikke bare mot Heard, men også for demokratiet vårt?
Journalist Alexi Mostrous i Tortoise Media analyserte først de rundt en million tweets som ble lagt ut i 2020 og 2021. De fant at nesten alle tweetene var kritiske til Heard og mer enn 50 prosent av tweetene var fra ikke-autentiske kontoer.
Videre fant de at bot-nettverk som sendte ut mer enn 100 identiske pro-Depp meldinger på nøyaktig samme tid, opererte fra Thailand og Spania. Disse kontoene brukte AI-genererte bilder slik at de fremstod som ekte kontoer.
De fant at chilenske troll som tidligere hadde fokusert på å nøre opp under høyreorienterte spenninger i Chile, i 2020 skiftet fokus til pro-Depp. Disse la ut dusinvis av nesten identiske tweets – før kontoene ble slettet.
De fant kontoer som da tvitret om positivt om Depp opptil 20 ganger om dagen, som i dag tvitrer positivt om det saudiske regimet og kronprins Mohammed bin Salman. Saudi-Arabia bruker, ifølge Tortoise Media, ofte roboter og betalte troll for å snakke opp makthaverne og snakke ned motstanderne. Og Depp skal like seg i Saudi Arabia. Han har tilbrakt flere lengre perioder der.
Hvorfor bruker stater som Saudi Arabia bots og troll til å påvirke meningene til fans – og kanskje jurymedlemmer – i en rettssak som dreier seg om partnervold i Hollywood? Ifølge Mostrous oppnår de både å slå tilbake på metoo bevegelsen, svekke tilliten til rettstatene og svekke tilliten mellom to demokratier.
Depp vs Heard er ikke en enkeltstående sak. Rett før påske, så vi et lignende globalt drama med ulike konspirasjonsteorier, i forkant av at Storbritannias prinsesse Catherine offentliggjorde at hun fikk behandling for kreft.
Disse sakene sier mye om kraften til å påvirke. Tenk hvis disse kreftene får fritt utløp i forkant av valg? Og det i en verden hvor under en tredjedel av verdens befolkning lever i et demokrati. For hvis vi deler verdens politiske lederskap i demokratier og autokratier, der autokratier er land der den politiske makten i hovedsak er samlet hos én eller få personer, bor 29 prosent av verdens befolkning i demokratier (Regimes of the world). 71 prosent bor i autokratier. I 2010 var tallet 50/50.
Hvorfor bruker stater som Saudi Arabia bots og troll til å påvirke meningene til fans – og kanskje jurymedlemmer – i en rettssak som dreier seg om partnervold i Hollywood?
Den globale sikkerhetssituasjonen er alvorlig. Derfor er det bra at forsvaret nå skal styrkes med 600 milliarder de neste tolv årene. Men trusselbildet har aldri vært mer komplisert.
I år skal milliarder av mennesker i mer enn 50 land stemme. Og det kanskje viktigste valget skjer i USA til høsten. Hvordan skal vi hindre at antall autokratier vokser – når det er så sterke virkemidler tilgjengelig? Eller mer defensivt: hvordan kan vi klare å skjerme de eksisterende demokratiene?