SYNSPUNKT

Sylvi Listhaug mener at Norge må bli mer sultne på innovasjon og nyskaping. John Kenneth Selven mener svaret på hvorfor Norges innovasjonsevne kunne vært bedre, er litt mer komplisert enn som så.

John Kenneth Selven: Er vi ikke sultne? – Er det innovasjonshinderet?

Sylvi Listhaug sa i sin tale til landsmøte følgende: «Jeg er redd for at vi i Norge har blitt for mette. Nå må vi bli sultne igjen: På kunnskap, på utvikling, på innovasjon».

Publisert

John Kenneth Selven  er divisjonsdirektør i Rambøll. 

SYNSPUNKT. Rambøll har gjennom flere seminarer invitert anerkjente vekstskapere fra næringsliv og akademia for å lære om hva de mener er drivere for ekstraordinær vekst. Vi har lært mye om følelser og passion for ideen i tillegg til å være fokusert på målet. Samtidig er spesielt to hinder for innovasjon som jeg mener er underkommunisert når Sylvi mener vi må bli sultne igjen. Det første hinderet er mellom fra gründer og selskapet og i neste omgang mellom selskapet og de finansielle aktørene.

Johanne Tindstad, i oppstartsbedriften Pond, publiserte nylig en artikkel hvor hun sier «Innovasjon er for de få – hvorfor nettverk avgjør hvem som lykkes som gründer» (Shifter 11.03.25). Hun poengterer i artikkelen at dyktige fagfolk, som driver innovasjonene, sjelden får tilgang til kapital. Investorpengene sirkulerer i de samme nettverkene, mens innovative ideer fra nye miljøer dør i skuffen.

Fra idé til prosjekt – krever nettverk

Gode ideer lanseres av fagfolk (gründere) som trenger at ideen gjøres robust gjennom et godt prosjekt. Her trenger gründeren et selskap som tenner på ideen og ser dette som et virkemiddel for å øke egen konkurransekraft. Alle selskaper vet at dagens konkurransekraft ikke varer evig, så interessen for nye prosjekter er alltid tilstede. Selskapet kan tilby gründeren kompetanse og ressurser for å videreutvikle ideen og klargjøre denne for en eventuell realisering.

Her er jeg enig med Tindstad om at tilgang på gode nettverk er viktig – og gründerens evne til å lansere ideen i disse nettverkene. Dette er ofte den første store showstopperen.

Fra prosjekt til realisering – krever finansiering

Finansielle aktører presenteres kontinuerlig for nye prosjekter – slik at konkurransen om midlene er knalltøff. Selskapene må vise at nettopp deres prosjekt vil gi lønnsom vekst på både kort og lang sikt. Viktigheten av en tydelig ambisjon og ikke minst lidenskap for prosjektet må komme tydelig fram. Prosjektet må være faktabasert slik at både tidslinjen for realisering og behovet for kapital er realistisk. Risikoen i prosjektet må synliggjøres overfor investoren.

Vår innsikt er at selskapene presenterer muligheten i større grad enn risikoen. Risiko utenfor selskapets kjerneområde må beskrives for å vise at ideen er robust. Hvis selskapet dokumenterer lav risiko i kombinasjon med stor lidenskap og tro på ideen – så vil prosjektet ha en mulighet i det finansielle miljøet gitt er at presentasjonen er god. Kommunikasjonen mellom selskap og de finansielle aktører er den andre store showstopperen.

Finansielle aktører presenteres kontinuerlig for nye prosjekter – slik at konkurransen om midlene er knalltøff

En lettere vei

Innovasjonsevne trenger tilgang på gode nettverk, vise lidenskap for ideen, være faktabasert og synliggjøre risikoen. Kommunikasjonen mellom grunder og selskap og i neste omgang mellom selskap og finansielle aktører gjør at mange gode ideer havner i skuffen. Jeg tror vi er sultne.

La oss heller sette søkelyset på å forenkle veien fra idé til realisering – da tror jeg færre ideer havner i skuffen med økt verdiskaping for Norge som resultat. La oss avbyråkratisere dagens systemer og redusere hindrene ved å sette målet om økt innovasjonsevne i sentrum.

Hva mener du?

Lyst å sende oss et innlegg? Send til: synspunkt@dagensperspektiv.no 

Powered by Labrador CMS