SYNSPUNKT
Tor W. Andreassen: Vi må ta tak i psykisk uhelse blant unge voksne
Skjermbruksutvalget advarer om at overdreven skjermbruk forverrer psykisk helse blant unge. Deres anbefalinger kunne vært sterkere.
Tor W. Andreassen er professor ved Norges Handelshøyskole.
SYNSPUNKT. Angst, depresjon og sosial isolasjon preger hverdagen for stadig flere unge. Data fra Our World in Data viser 46 prosent økning fra 1990 til 2021 i antall personer i Norge med depressive lidelser. Ifølge Mentalhelse.no koster psykiske lidelser Norge nærmere 300 milliarder kroner i året, tilsvarende fire ganger forsvarsbudsjettet. Over 20 prosent av de totale helseutgiftene i Norge går til behandling av psykiske lidelser.
En norsk studie fra 2024 viser at psykiske helseproblemer har økt kontinuerlig siden 1990-tallet, spesielt blant unge kvinner. En artikkel fra The New York Times viser hvordan teknologi og sosiale medier i økende grad bidrar til ensomhet blant unge.
Skjermbruksutvalgets rapport, som nylig ble presentert, bekrefter at skjermbruk påvirker konsentrasjon, søvn og psykisk helse. Utvalget peker på at digital lesing ofte gir en overfladisk tilnærming som reduserer konsentrasjonsevnen. Mange unge sliter med søvnproblemer, og skjermbruk sent på kvelden kan forverre dette, noe som øker stress og reduserer psykisk velvære.
Utvalgets funn viser også at mobilbruk i skolen kan svekke læring og trivsel. Forskning tyder på en sterk sammenheng mellom teknologi og økt mental uhelse. I vår studie «When Enough is NOT Enough» fant vi at sosiale medier skaper digital avhengighet og negativ påvirkning på velvære, ofte drevet av vaner og frykt for å gå glipp av noe (FOMO). Dette forsterkes av algoritmisk design som fremmer vanedannende atferd.
Overforbruk av sosiale medier er et samfunnsproblem som krever tiltak
Plattformer som YouTube, Instagram og TikTok er designet for å maksimere engasjement. Den konstante sammenligningen med andre kan føre til følelser av utilstrekkelighet, angst og depresjon, noe som kan være spesielt utfordrende for unge i en sårbar fase av livet. En studie fra Folkehelseinstituttet bekrefter en sterk sammenheng mellom negative opplevelser på sosiale medier og økt angst og depresjon blant videregåendeelever.
Siden lanseringen av iPhone i 2007 har vår relasjon til teknologi endret seg grunnleggende. En studie fra National Center for Biotechnology Information fant at bruk av smarttelefoner og sosiale medier henger sammen med økt mental uro, selvskading og selvmordstanker blant ungdom, spesielt jenter. Vår forskning og Skjermbruksutvalgets funn viser tydelig at overforbruk av sosiale medier er et samfunnsproblem som krever tiltak.
Vi kan ikke lenger ignorere unge voksnes mentale helseutfordringer. Å ta mobiltelefonen og nettbrettet ut av skolen, er en lavt hengende frukt. Ved å lære av forskning og samarbeide i samfunnet, kan vi skape et digitalt miljø som fremmer inkludering, psykisk helse og velvære. Dette vil forbedre livskvaliteten og redusere samfunnskostnadene knyttet til psykisk uhelse på lang sikt. Våre barn fortjener bedre.