ADVOKATENE SVARER
Hvor går grensen på firmafesten?
En ansatt blir innkalt til «bekymringssamtale» etter en fuktig firmafest. Hva innebærer egentlig det? Og hvordan bør arbeidsgiver reagere hvis en ansatt tar et glass «for mye»?
Spørsmål:
Jeg er ansatt i en mellomstor bedrift og jobber som selger. Vi deltar på mange salgsmesser og ulike arrangementer der det serveres alkohol. Vi har akkurat feiret at firmaet har gjort et veldig bra første kvartal, på en flott restaurant. Jeg har alltid vært glad i en fest, det vet alle. Jeg vet at jeg ikke er alene om det, også sjefen min er glad i en fest.
Hva jeg gjør på firmafest har vel uansett ikke sjefen noe med? Eller?
Etter den siste firmafesten har jeg blitt kalt inn til noe som er kalt en «bekymringssamtale». Bør jeg være bekymret, og kan jeg ha med meg noen?
Svar:
Takk for viktig spørsmål. For å svare på den siste delen av spørsmålet ditt først, så kan du be arbeidsgiver om å ta med en støtteperson til samtalen. Det er viktig å være oppmerksom på at en firmafest ikke regnes som fritid. Det er et arrangement i regi av arbeidsgiver, og da gjelder for eksempel samme krav til adferd som i vanlig arbeidstid.
Ut fra hva du skriver kan det virke som om lederen din over tid gjort noen observasjoner som har gitt grunnlag for bekymring, og i så fall har arbeidsgiver plikt til å ta dette opp med deg. Både av hensyn til deg og av hensynet til kollegene dine og arbeidsmiljøet. Mulige tegn som leder også kan ha notert seg kan være hyppig korttidsfravær, ofte knyttet til helg eller etter sosiale arrangementer, hyppige forsentkomminger, endringer i arbeidsprestasjoner, endring i adferd. Dette er ofte tegn på problemer med alkohol eller rus.
Hva som årsaken i ditt tilfelle, vet jo ikke vi, men begrepet «bekymringssamtale» tyder uansett på at din leder ønsker å ta opp med deg en bekymring basert på observasjoner av deg over tid.
Det er viktig å være oppmerksom på at en firmafest ikke regnes som fritid
Begrepsbruken tyder med andre ord ikke på at dette er en personalsamtale eller at din oppførsel per nå vurderes til å kunne gi grunnlag for advarsel eller oppsigelse. I forkant av møtet kan det likevel være lurt at du oppdaterer deg på hva som følger av din ansettelsesavtale, og om selskapet du jobber i har retningslinjer for alkohol/rus.
Erfaringsmessig vil dette være en første samtale der arbeidsgiver vil vise at de bryr seg om deg. I lys av hva du eventuelt forteller, kan de vurdere hva de kan tilby deg av eventuell hjelp.
Du velger selv hva du vil fortelle. Husk at møtet handler om deg og leders observasjoner av deg, og ikke om hva din leder har eller skal ha gjort. Leder lager et referat fra møtet. Møtet kan følges opp av ny bekymringssamtale. Dersom samtalen har alkohol/rus som tema, kan du i en slik senere samtale du få tilbud om en såkalt AKAN-avtale. En individuell AKAN-avtale er en oppfølgingsavtale mellom deg og arbeidsgiver om et problem. En individuell AKAN-avtale er et tilbud der formålet er å hjelpe deg som ansatt, og som sikrer deg tett oppfølging, samtidig som du beholder jobben.
Skulle du inngå en AKAN-avtale og bryter den, kan det besluttes at AKAN-avtalen avsluttes. Da kan bruddene på AKAN-avtalen håndteres som personalsak. Det er også viktig å være oppmerksom på at dersom du begår det arbeidsgiver anser som alvorlige brudd på arbeidsavtalen, herunder ruspolicyen, kan det håndteres direkte som personalsak. Arbeidsgiver er ikke pliktig til å tilby AKAN-avtale i disse tilfellene.