ADVOKATENE SVARER

Hvis arbeidsgiver vurderer oppsigelse i prøvetid, må skriftlig oppsigelse være overlevert innenfor prøvetiden. Det skal også gjennomføres drøftingsmøte før beslutning om oppsigelse.

Hva skal til for oppsigelse i prøvetid?

Arbeidsgiver er ikke fornøyd med sin nyansatte, og kan tenke seg å si vedkommende opp etter prøvetiden. Er det «fritt fram»?

Publisert
Har du spørsmål om arbeidsrett? Advokatene Preben Moe, Marianne Klausen, Ole André Oftebro, Christine Frølich Jacobs og advokatfullmektig Mia Nøkleby i Advokatfirmaet Føyen svarer i Dagens Perspektiv. Tjenesten er gratis. Spørsmål kan sendes til red@dagensperspektiv.no - Les mer om arbeidsrett på foyen.no

Spørsmål

Gå til tilbud

Hei! Jeg jobber som leder i en privat virksomhet. Vi har en ansatt som vi er veldig usikre på, og vi vurderer å si opp vedkommende i prøvetid, prøvetiden utløper om en – 1 - måned. 

Årsaken er i hovedsak manglende prestasjoner, og at den ansatte ikke ferdigstiller arbeidsoppgavene til avtalt tid. Den ansatte har fått løpende oppfølging gjennom prøvetiden. Hva er det vi må være særlig oppmerksomme på?

--- 

Advokatene svarer:

Hei, og takk for et interessant spørsmål. 

Arbeidsmiljøloven har egne regler om oppsigelse i prøvetid, se lovens § 15-6. Det er krav om at prøvetid er skriftlig avtalt, normalt i arbeidsavtalen. En oppsigelse av arbeidstaker i prøvetiden må være saklig begrunnet i arbeidstakers tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet og/eller pålitelighet. Det følger av rettspraksis at terskelen for å si opp en arbeidstaker i prøvetiden er noe lavere enn ellers. I slike saker er det viktig å være særlig oppmerksom på følgende:

Vilkåret «tilpasning til arbeidet» innebærer at arbeidstaker skal evne å tilpasse seg arbeidsoppgaver og arbeidsmengde. Generelt er det slik at i stillinger med høye kvalifikasjonskrav, vil det kunne forventes en raskere tilpasning til arbeidet enn ellers.

Med «faglig dyktighet» forstås at arbeidstakeren skal ha de nødvendige kunnskapene som kreves for stillingen. Arbeidets kvalitet skal møte de standardene som er satt av arbeidsgiveren. «Pålitelighet» innebærer at arbeidstakeren skal møte til avtalt tid og at fravær skal ha gyldig grunn. I tillegg skal arbeidstakeren fullføre oppgavene til avtalt tid.

Arbeidsgiver kan ikke forvente noen idealytelse fra arbeidstaker i prøvetiden. Det må likevel kunne kreves at arbeidsytelsen ligger på et gjennomsnittlig nivå. Det vil være et moment i denne vurderingen om arbeidstaker har arbeidserfaring fra dette området fra før eller er nyutdannet eller ny i arbeidslivet.

En oppsigelse i prøvetiden skal ikke komme som en overraskelse

For å bevise at vilkårene for oppsigelse i prøvetid er oppfylt, anbefales at arbeidsgiver kan dokumentere at arbeidstaker ikke har oppfylt de forventninger som ble satt til prestasjonene i stillingen. En forutsetning for å kunne komme til en slik konklusjon, er at arbeidsgiver kan bevise at arbeidstakeren har fått nødvendig opplæring og veiledning i utførelsen av arbeidsoppgavene.

Videre anbefales at arbeidsgiver har gitt arbeidstaker relevante tilbakemeldinger for eventuelle feil og eventuelt ekstra oppfølging og forsvarlig opplæring, slik at arbeidstakeren har fått mulighet til å korrigere sin utførelse av arbeidet. Dette kan underbygges av skriftlige tilbakemeldinger, dokumentasjon på oppfølging, samtaler som har funnet sted i prøvetiden og eventuelle advarsler. En oppsigelse i prøvetiden skal ikke komme som en overraskelse.

Hvis dere fortsatt vurderer oppsigelse i prøvetid, bør dere være oppmerksomme på at skriftlig oppsigelse må være overlevert innenfor prøvetiden. Blir oppsigelse gitt etter utløpet av prøvetiden, gjelder arbeidsmiljølovens generelle regler for oppsigelse av arbeidstaker. Det skal gjennomføres drøftingsmøte før beslutning om oppsigelse og oppsigelsen må oppfylle formkravene til oppsigelse i arbeidsmiljøloven.

 Besvart av advokatene Christine Frølich Jacobs og Camilla Ødegård.

Powered by Labrador CMS