Ledelse

Ledelse påvirker arbeidsmiljøet og god ledelse reduserer sykefraværet, ifølge flere Stami-studier.

Opp av senga med god ledelse

Kan god ledelse redusere sykefravær grunnet muskell-skjelettplager eller angst? Det kan det, ifølge Stami.

Publisert Sist oppdatert

I Norge er rundt 60 prosent av sykefraværet knyttet til enten muskel-skjelettplager eller psykiske lidelser. Dette er helseplager, som ofte gir langvarig sykefravær. Magasinet Arbeid og helse har oppsummert en rekke studier om hvordan ulike former for ledelse kan påvirke helsesituasjonen til ansatte.

Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) har undersøkt hvordan ledere kan påvirke de ansattes trivsel, helse og sikkerhet. I en studie beregnet Stami at 15 prosent av et høyt sykefravær blant norske ansatte handler om rollekonflikter, høye emosjonelle krav og lite støttende lederskap.

Ledelsesformer påvirker helse

Stami-studier viser blant annet at såkalt bemyndigende ledelse, der lederen gir de ansatte muligheten til å delta i beslutningsprosesser som gjelder jobben de utfører, er forbundet med lavere risiko for nakke- og ryggplager.

I en annen undersøkelse gjennomført av Stami finner man at såkalt rettferdig ledelse – der de ansatte føler seg rettferdig behandlet av leder – er knyttet til laverer risiko for å utvikle muskel- og skjelettplager og psykiske plager som angst og depresjon. Ansatte som føler seg rettferdig behandlet, har oftere evnen til å glede seg over aktiviteter i arbeidshverdagen og har mer positive følelser knyttet til fremtiden.

Støttende ledelse bedrer psykisk helse

Stami undersøkte, sammen med Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, hvordan de departementsansatte opplevde tiden etter terrorangrepene den 22. juli 2011.

I studien fant de blant annet at god og støttende ledelse er forbundet med bedre psykisk helse over tid. Dette er i tråd med tidligere forskning som er gjort på feltet.

Et noe mer overraskende var at de ansatte som allerede hadde helseplager, opplevde sin nærmeste leder som mer negativ over tid.

Denne tendensen går igjen i en studie om offshoreansattes opplevelse av sikkerheten på arbeidsplassen, gjennomført av Stami og Universitetet i Bergen. Forskerne så at ansatte som allerede hadde en negativ opplevelse av sikkerheten, vurderte sin nærmeste leder som mer tyrannisk etter seks måneder.

Powered by Labrador CMS