Samfunn

Grå eminense i moderne dress

Lars-Henrik Myrmel-Johansen er arketypen på den moderne norske toppbyråkraten.

Publisert Sist oppdatert

Som så mange av lederne i forvaltnignen er han utdannet innen samfunnsvitenskap ved UiO. Og typisk nok for den litt yngre garden, har han bygget på med en doktorgrad fra London School of Economics.

Han har også vært forsker ved det NHH-tilknyttede forskningssenteret Samfunns- og næringslivsforskning. Som 31-åring gikk Myrmel-Johansen fra konsulentselskapet McKinsey til en lederstilling i Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD), hvor han fikk en viktig rolle som koordinator for innfasingen av digitale løsninger i staten.

Det var for eksempel Myrmel-Johansen som pushet på for at staten tok i bruk BankID for innlogging. Det var en tøff nøtt en gang i tiden og har vist seg å være en pragmatisk løsning.

Siden har han gått gradene med et stopp innom Finansdepartementet som ekspedisjonssjef før han tok steget helt opp på SMK som leder for innenriksavdelingen – en jobb han overtok da Anne Nafstad Lyftingsmo ble regjeringsråd – forvaltningens administrative toppsjef.

De har maktens øre


Hvem opererer i maktens randsoner og gir politikerne innspill, råd og advarsler? Hvem foreslår ny politikk? Hvilke formelle og uformelle roller påvirker en regjerings arbeid?

Dagens Perspektiv har snakket med tidligere statsråder, statssekretærer og rådgivere. Vi har intervjuet tidligere departementsråder og andre nøkkelpersoner i embetsverket. Vi har snakket med lobbyister, konsulenter og organisasjonsfolk. Lest bøker, biografer og analyser.

I denne artikkelserien vil vi forsøke å komme litt nærmere svaret på spørsmålet: Hvem er de viktigste premissleverandørene til norsk politikk?

ALT OM PREMISSLEVERANDØRENE HER:

INTRO

ORGANISASJONENE

KLIMAKAMP OG OLJELOBBY

HODEJEGERNE

STATSFORVALTNINGEN

EU

HELSE

ØKONOMI

MAT OG DRIKKE

BISTAND

TANKESMIENE

ARBEIDSLIVET


Powered by Labrador CMS