
SYNSPUNKT
Frode Dale: «Lederoppskrifter» – en lettbent ledelsesbok med store mangler
Den siste måneden har vi vært utsatt for en omfattende markedsføringskampanje av boken: «Lederoppskrifter. Ledelse i praksis».
Frode Dale er partner og fagansvarlig i konsulent- og rådgivningsselskapet Ny som leder AS.
SYNSPUNKT. Senest her i Dagens Perspektiv med et intervju av en av redaktørene Mats Kristensen;«Derfor bok».
Skal vi tro redaktøren, så er dette den ultimate ledelsesboken. Særlig for nye mellomledere.
Jeg tenkte umiddelbart: Godt han ikke sa nye førstegangsledere. For jeg vil aldri anbefale denne boken for dem. Eller andre ledere for den del.
Rett og slett fordi dette for meg er oppskriften på «tynn suppe». «Ledersuppe».
Jeg har lest ca. halvparten av de 51 kapitlene i boken og «skummet» den andre halvparten. De jeg har lest «nøye» er de som omhandler temaer jeg «kan noe» om.
Terningkastet mitt er altså 2.
La meg forklare hvorfor.
5 siste Synspunkt
Norges fremste ledelseseksperter og ledelsesforskere
Det har altså vært en massiv markedsføring av boken og vi har kunne lese til gangs at bidragene er fra «39 av Norges fremste eksperter og forskere på ledelse».
Jøss tenkte jeg. Det skal bli spennende å se hvem de er, hvor de kommer fra og hva de har gjort.
Til min store overraskelse fant jeg ut følgende:
At de fremste forskerne i Norge knyttet til ledelse stort sett finnes på BI. Da 19 av 39 bidragsytere kommer derfra. Bant annet to av redaktørene.
5 fra NHH, 3 fra Kristiania, 1 fra UiB, 1 fra UiO og 1 fra Oslo Met. Kun en av høyskolene i Norge er med (HiØ). Ingen fra NTNU og ingen fra Nord Universitet altså.
Kan det være at de to redaktørene, som er professorer ved BI, har forkjærlighet til egne kollegaer?
Uansett opplever jeg dette som en kritikkverdig skjevfordeling.
Jeg registrerer også at 31 av 37 bidragsytere er «akademikere». Som altså skal skrive om ledelse. I praksis.
Det er også er høyst interessant at vi finner tre av Norges «fremste ledelseseksperter» i fra konsulentfirmaet Front Leadership. Som redaktør Mats Kristensen er daglig leder for.
Selvutnevnte ledelseseksperter er selvsagt ikke til å kimse av må vite!
For øvrig er 16 «toppledere» med og gir sine praktiske råd om ledelse. Der rådene spriker naturlig nok i alle retninger. Da det ikke finnes noen riktige oppskrifter for hva som er viktig å tenke på og gjøre når en leder.
Boken er forskningsbasert (og da må referanser med)
Når jeg leser både forordet, Gyldendal sin «bokomtale» og alle innleggene på LinkedIn og Facebook, så blir vi nærmest «bombardert» med at denne boken er forskningsbasert.
Ja vi kan til og med lese at bestillingen fra de 14 virksomhetene som var med i «forarbeidet», så var den som følger:
«Tilby et forskningsbasert oppslagsverk på ledelse, med praktiske løsninger på konkrete lederutfordringer, skrevet kort og lett forståelig».
Det betyr at kapitlene må bygge på refererte referanser.
Derfor har alle kapitlene selvsagt referanser. Mange referanser
Totalt er det faktisk 619 referanser. Der kun 65 av dem er norske. De fleste bidragsyterne har kun med sine norske bøker/artikler med.
Resten er på engelsk!
16 av 51 kapitler har ikke norske referanser i det hele tatt.
Verden og virkeligheten ligger altså utenfor Norges grenser og ledelsesforskning på norsk finnes åpenbart ikke. Ei heller fagbøker på norsk.
Men jeg har jo lest mange svært gode ledelsesbøker på norsk. Så har ikke redaktørene eller bidragsyterne gjort det elle?
NB: Rekorden for referanser er for øvrig på 32 på et kapittel på 5,5 sider!!
De 37 kapitlene og det faglige innholdet
Snittlengden på de 51 kapitlene er på 6 sider. Der alle som sagt har referanser i bøtter og spann. Primært på engelsk.
Så da kan den sikkert «dokumentere» at alle de 51 kapitlene er «forskningsbasert».
Men så var det dette med at kapitlene i tillegg skulle være «korte og lett forståelig».
Eller som redaktør Kristensen sier i intervjuet: «lettlest».
Lettlest er bare fornavnet. Jeg har sjelden lest så mange faglig lettbente kapitler om utvalgte ledelses-temaer som her. Det meste er på overskriftsnivå og stort sett ingen sier noe som helst om hvordan. Kun om hva en bør tenke på eller gjøre.
Og jeg som trodde en oppskrift kom med HVORDAN en skulle gjøre «dette».
Det kapittelet jeg faglig kan mest om er: «Hvordan håndterer jeg overgangen til en (ny) lederrolle?».
Bidragsyteren kommer ikke med et eneste hvordan-svar verken knyttet til førstegangsledelse eller det å være ny som mellomleder eller toppleder. Han skriver kun om hva som bør tenkes på og hva som bør gjøres. Der han lar være å ta med en rekke faktorer som vil påvirke den nye lederen. Og alt det hen overtar. I fart.
For her finnes det faktisk noen «oppskrifter» på hvordan en overtar en lederrolle som nytilsatt leder etter en tidligere leder. Men den er ikke med her. Ikke den heller.
Han skriver for øvrig om lederskifter uten å ha med min bok om lederskifter. Som er den eneste i sitt slag i Norge. Men 18 engelske referanser har han plass til, pluss en bok på norsk om førstegangsledelse. Der ha pussig nok ikke har med fotnoter knyttet til referansene. Noe mange andre har.
Lettlest er bare fornavnet. Jeg har sjelden lest så mange faglig lettbente kapitler om utvalgte ledelses-temaer som her
Jeg kunne selvsagt tatt kapittel for kapittel og beskrevet hva jeg tenker og mener om dem. Det er imidlertid ikke noe en bokanmeldelse skal gjøre. Den skal komme med et hovedinntrykk og med noen av begrunnelsene.
Men jeg tar med ett til, da det i min verden er symptomatisk for mange av kapitlene.
Kapittelet om tilbakemeldinger er skrevet av en av de «fremste ledelsesforskerne I Norge» og sier null og niks om hvordan jobbe med tilbakemeldinger. Ikke noe om å be om, ta imot eller gi feedback. Ikke noe om «feedbacktrappa, JOHARI-vinduet eller f.eks. «Kjernekvadranten». Når kapittelet kun er på 4 sider med kun engelske referanser, og ikke henvisning til f.eks. Guro Øiestad sine bøker om «Feedback» og «Kritikk», så bør en kanskje «lukte lunta».
Jeg reagerer også på at de som har skrevet disse særdeles korte bidragene nå titulerer seg som «forfattere». Jeg trodde en måtte skrive en hel bok for å kunne gjøre det, men jeg må åpenbart endre det synet. Eller kanskje ikke.
Store mangler
Boken er som tidligere nevnt en «bestilling» fra 14 ulike virksomheter. Som åpenbart ikke etterspurte følgende temaer:
- Kommunikasjon
- Kriseledelse
- Beslutninger
- Selvinnsikt/selvforståelse
- Medarbeiderutvikling
- Organisasjonsutvikling
- Arbeidsgiverrollen/arbeidsgiveransvaret
- Vanskelige/krevende samtaler
- Lederrollen/rolleforståelse
- Forventninger
- Møteledelse
- Kompetanseutvikling/-bygging/-utnyttelse
- Kontekstforståelse
- Konstituert/interimledelse
- Onboarding/innfasing av nye ledere
- Teamovertakelse som ny leder
For å nevne noen helt sentrale mangler ved boken.
I stedet får vi:
«Når bør jeg si unnskyld og hvordan gjør jeg det» (7 sider med 7 referanser. En norsk)
«Hvordan påvirker jeg mer gjennom kamera og skjerm» (6 sider med 21 referanser! En norsk)
Oppsummering
I nevnte intervju svarer redaktør Mats Kristensen følgende på spørsmålet:
Kan du nevne én person du håper leser boken?
«Jeg håper alle nye ledere leser boken. Men hvis jeg må velge én, så er det den mellomlederen som akkurat har fått sitt første ansvar – og som kjenner på både forventningspress og usikkerhet. Boken er skrevet for å gi akkurat denne lederen trygghet, struktur og praktiske råd – slik at det blir lettere å lykkes og lettere å trives i lederrollen».
Jeg er som leser åpenbart ikke i målgruppen, men siden jeg har jobbet med nye ledere uansett ledernivå i 25 år, skrevet to bøker om tematikken, skrevet hundrevis av artikler/innlegg og kurset/trent tusenvis av nye førstegangsledere (som Kristensen forveksler med nye mellomledere), så kan jeg trygt si at denne boken ikke møter deres behov for å etablere seg i og håndtere sin første lederrolle. I ny kontekst.
Til det er den alt for lettbent, lettvint og mangelfull.
Så prisen på 799,- er alt for høy med tanke på innholdet. Det er faktisk bortkastede penger. Det finnes nemlig mange bedre og billigere ledelsesbøker. Og dersom en ikke orker å lete i denne bokjungelen, så vil heller anbefale (nye) ledere til å «kommunisere» med en litt avansert AI-robot. Der en også kan stille oppfølgingsspørsmål ala HVORDAN gjør jeg det (i praksis). Det vi garantert gi mye mer nytteverdi enn å lese «korte forskningsbaserte og lettleste kapitler» om noen få utvalgte ledelsetemaer.
Skribentens konklusjon: Terningkast: 2.