SYNSPUNKT
På tide å knuse myten om at ledere ikke har et liv
For fem år siden kunne 8 av 10 nyutdannede tenke seg å bli ledere. Nå er tallet nesten halvert. Hva er det ved lederrollen som skremmer de unge?
Runar Leite er administrerende direktør i Azets.
SYNSPUNKT. Vi trenger unge talenter i lederroller for å utvikle og utfordre dagens virksomheter. Mangfold av tanker og nye perspektiver er essensielt for å skape banebrytende løsninger. Det er blitt iverksatt mange tiltak i store og små bedrifter for å sørge for at nye hoder slipper til. Hos oss i Azets legger vi stor vekt på talentprogrammer, for å utvikle og skape nye ledere.
Mulighetene er der, i mange bedrifter. Men hva om de unge rett og slett ikke vil?
En undersøkelse gjennomført av Academic Work viser en bekymringsfull utvikling. Interessen for lederstillinger blant nyutdannede har falt fra 80 prosent i 2019 til 46 prosent i 2024. «Tydelige tegn på at ledelse fremstår mye mindre attraktivt enn det gjorde for fem år siden», uttalte Mats Furulund, administrerende direktør i Academic Work, til Aftenposten.
5 siste Synspunkt
Lederrollen er nok ikke like gjev som den var før. De siste årene har vært krevende for næringslivet – og de fleste med lederansvar har måttet stå i tøffe beslutninger, kutt og usikkerhet. Mye ansvar og lange arbeidsdager. Opinions rapport Ung2024 viser tydelige tendenser til at unge ikke ønsker å jobbe like mye som den forrige generasjonen. De er svært bevisste på hvilken påvirkning høy arbeidsbelastning kan ha på deres mentale helse – og setter i langt større grad grenser for seg selv.
De unge er skremt av foreldre som har møtt veggen, og 9 av 10 unge i heltidsjobb setter en sunn balanse mellom jobb og fritid høyt. I sin jobbsøken er det sosiale miljøet det aller viktigste, ja, til og med viktigere enn å kunne jobbe med interessene sine og få gode utviklingsmuligheter.
Satt på spissen har vi raskt beveget oss fra en generasjon som levde for å jobbe, til en som jobber for å leve. Jobben skal gi dem en trygg og stabil økonomi, slik at de kan leve livet til det fulle i en fritid de verner om.
Og lederrollen, er den kompatibel med et liv i balanse? Tallene kan tyde på at det i hvert fall ikke er av de unges oppfatning. I så fall kan det få store konsekvenser for bedrifter som står ovenfor store endringsprosesser. Skal vi evne å snu oss og løse oppgavene på nye måter, trenger vi unge nytenkende ledere. At de som kunne vært med å skape endring, velger å la det være, er et samfunnsproblem.
Satt på spissen har vi raskt beveget oss fra en generasjon som levde for å jobbe, til en som jobber for å leve
Så, hva er løsningen? Vi er nødt til å overbevise om at lederambisjoner ikke trenger å gå på bekostning av familie og fritid. Og vi må etterleve det. Ikke sende e-poster langt over midnatt. Og i hvert fall ikke forvente svar før arbeidsdagen starter. Ikke droppe skoleavslutningen for et kundemøte. Ikke kalle inn til møter på tampen av dagen. En god leder setter andre i fokus og bidrar til både egen og organisasjonens utvikling.
Det finnes arbeidsgivere som vil støtte deg til å finne balansen mellom jobb og privatliv.
I Azets er vi opptatt av å dele suksesshistorier, vi har mentorprogram, legger til rette for kompetanseheving og utvikling. Like viktig bruker vi tid på å snakke om hva som forventes i en lederrolle, hvordan vi støtter opp om lederne våre, hjelper dem til å stykke opp ambisiøse mål – slik at de kan lykkes uten å knekke nakken. Og ikke minst bruker vi tid på å lytte, lære og forstå hva de unge talentene har behov for, om de skal klare å prestere.
Unge ledere representerer ikke bare utvikling og nye tanker for industriene de skal lede. Også for selve lederrollen. Som bedrift er vi nødt til å legge til rette for en ny generasjon, som vil gripe både utfordringene vi står ovenfor og rollene på arbeidsplassen på en ny måte.