Tor W. Andreassen: Sykemeldinger blant politikere
I de senere årene har vi sett en trend blant norske politikere: En økende bruk av sykemeldinger i kjølvannet av politiske kontroverser. Dette reiser spørsmålet om ansvarlighet og tilliten til våre folkevalgte.
Tor W.
Andreassen er professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole.
SYNSPUNKT. La oss være ærlige: Politisk arbeid er krevende. Det innebærer lange dager, konstant eksponering, og ofte personlige angrep. Det er forståelig at dette kan føre til stress og utbrenthet.
Men når vi ser et mønster der prominente politikere som Olaug Bollestad, Trond Giske, Trine Skei Grande og Bjørnar Moxnes – for å nevne noen – blir sykemeldt i forbindelse med selvpåførte politiske kontroverser, må vi kunne spørre: Er disse sykemeldingene utelukkende basert på medisinske vurderinger, eller brukes de som et verktøy for å unngå konfrontasjon med media?
5 siste Synspunkt
-
Tor W. Andreassen: Statsbudsjettet 2025 – en tapt mulighet for digital omstilling?
-
Mari Sundli Tveit: Mer kraft, retning og fart for fremtidens utfordringer
-
Oberst Lars Birkheim: En høyteknologisk hær i vekst
-
Stein Reegård: Høyesterett på kommunal EØS-trening
-
Ragnhild Lied: Kunnskapslause angrep på IA-avtalen
Det er selvsagt mulig at det ligger medisinske vurderinger til grunn, men her ute blant folk flest, er det lett å koble fraværet til politiske saker.
Norge har lenge vært kjent for sitt høye sykefravær sammenlignet med andre OECD-land. Dette er en utfordring som har vært gjenstand for omfattende debatt og bekymring.
Det høye sykefraværet koster samfunnet milliarder årlig, og påvirker produktiviteten i både offentlig og privat sektor. Med en aldrende befolkning og økte helseutgifter, setter det høye sykefraværet press på velferdsstatens langsiktige bærekraft. Samtidig kan det høye fraværet være en indikator på underliggende problemer i arbeidsmiljø og generell folkehelse.
Det er i denne debatten våre folkevalgte å glemme deres egen rolle som forbilder for resten av samfunnet. Når politikere som skal vedta tiltak for å redusere sykefraværet selv benytter sykemeldinger på en måte som kan oppfattes som strategisk, skaper det en opplevelse av dobbel standard. Politikeres håndtering av stress og utfordringer sender sterke signaler til resten av befolkningen om hva som er akseptabel praksis.
For å adressere både det generelle sykefraværsproblemet og den spesifikke utfordringen med politikeres bruk av sykemeldinger, er det behov for flere tiltak. Politikere bør være åpne om hvordan de håndterer stress og press, og dele sunne mestringsstrategier med offentligheten.
Politikeres håndtering av stress og utfordringer sender sterke signaler til resten av befolkningen om hva som er akseptabel praksis
Å innføre forebyggende helsetiltak og redusere sykefraværet i politiske miljøer, kan tjene som modell for andre arbeidsplasser.
Ved å adressere utfordringene rundt politikeres bruk av sykemeldinger, har vi en unik mulighet til å påvirke den bredere debatten om Norges sykefravær. Våre folkevalgte må gå foran som gode eksempler, demonstrere integritet og vise at de tar sitt ansvar på alvor – både som individer og som samfunnets ledere. Stortinget og de politiske partiene som arbeidsplasser må være ledende innen området.
Bare gjennom konsekvent lederskap og personlig integritet kan vi skape en kultur der sykemeldinger brukes etter hensikten, og der vi alle tar ansvar for å redusere det unødvendige sykefraværet.
Dette er ikke bare et spørsmål om politisk ansvarlighet, men om å bygge et mer robust og bærekraftig samfunn for alle. Da passer det dårlig at politikere i selvpåført turbulens «tar en sykemelding».