ADVOKATENE SVARER
Skal bonus inngå i grunnlag for feriepenger og pensjon?
En arbeidstaker har en bonusordning, men utbetalingene herfra inngår ikke som grunnlag for feriepenger eller pensjon. Det er det imidlertid meget mulig at det bør gjøre.
Spørsmål: Hei, jeg er ansatt i et selskap, hvor jeg er med i en bonusordning. Jeg ser at bonusutbetalingene ikke inngår som en del av grunnlaget for pensjon og feriepenger. Er det riktig at bonus ikke medregnes? Jeg trodde det var slik at all lønn skal hensyntas i opptjeningen av feriepenger og pensjon.
Svar fra advokatene: Takk for et godt spørsmål. Du har rett i at all lønn som utgangspunktet skal medregnes grunnlaget for beregning av pensjonspremie. Det er likevel ikke et enkelt svar på dette. Vi vil derfor begynne med utgangspunktene.
Bonusordninger vil typisk variere mellom typen diskresjonær bonus og matematisk bonus, eller en mellomkategori av disse to. Diskresjonær bonus er ordninger som gir arbeidsgiver utpreget grad av skjønn ved fastsetting av selve bonusbeløpet. Matematisk bonus, derimot, har parametere som innebærer at bonusbeløpet er resultat av et regnestykke uten skjønnsmessige elementer.
En vanlig oppfatning er at omtalen av bonustypen – matematisk eller diskresjonær – vil avgjøre om denne skal inngå i grunnlaget for pensjon og feriepenger. Det er imidlertid feil. Det er ikke avgjørende for spørsmålet om hvorvidt bonusutbetalinger inngår i grunnlaget for beregningen av pensjonspremie og feriepenger.
Det følger av ferieloven § 10 at feriepenger skal beregnes av «arbeidsvederlag» som er utbetalt i opptjeningsåret. Hva som anses som arbeidsvederlag er presisert i forarbeidene: «vanlig lønn, samt andre pengeytelser som bonus, skifttillegg, lønn under reiser og andre former for provisjon». Utgangspunktet er altså at alt vederlag som er et resultat av at arbeidstakeren stiller sin tid til disposisjon for arbeidsgiveren inngår i «arbeidsvederlaget» og skal medregnes i feriepengegrunnlaget.
En bonusordning som er en fast del av lønnsordningen vil i utgangspunktet inngå i grunnlaget for beregning av innskudd til pensjonsordningen og feriepenger
Det generelle utgangspunktet for opptjening av pensjon er nedfelt i tjenestepensjonsloven, foretakspensjonsloven og innskuddspensjonsloven. Her følger det at utgangspunktet for beregning av innskuddet til pensjonsordningen er den lønnen som arbeidstakeren har mottatt fra arbeidsgiveren i løpet av året. Foruten den faste lønnen omfatter lønnsbegrepet også betaling for overtid, provisjon, andre lønnstillegg mv.
Det følger imidlertid av de tre pensjonslovene at ved beregning av den ansattes lønn, kan det sees bort fra «varierende eller midlertidige tillegg».
Det betyr at tillegg som ikke varierer eller som er faste ikke kan holdes utenfor beregningsgrunnlaget. I en dom fra Høyesterett er det presisert at utbetalinger som inngår som et varig og fast element i lønnsordningen, og som regelmessig opparbeides, vil inngå som del av den disponible inntekten som arbeidstageren kan innrette seg etter over tid. Høyesterett presiserer at uttrykket «varierende tillegg» ikke sikter mot variasjon i størrelsen på beløpet som kommer til utbetaling, men hvorvidt tillegget inngår som en fast del av lønnsordningen til arbeidstakeren, og om opptjeningen er av stabil karakter.
Oppsummert vil en bonusordning som er en fast del av lønnsordningen i utgangspunktet inngå i grunnlaget for beregning av innskudd til pensjonsordningen og feriepenger uavhengig av om bonusordningen er mer eller mindre diskresjonær eller matematisk. Dette er uten betydning om bonusordningen er nedfelt i arbeidsavtalen, personalhåndboken eller i et eget dokument, og uavhengig av om denne betegnes som bonus, provisjon eller lignende.
Typiske eksempler på bonusordninger som ikke inngår i grunnlaget for beregning av pensjonspremie eller feriepenger kan være sign-on-bonus eller en stay-on-bonus. Årsaken er at slike bonustyper gjerne er engangsutbetalinger, og ikke en del av arbeidstakerens alminnelige lønnspakke.
Avgjørende for om et tillegg skal inngå i pensjonsgrunnlaget eller ikke, er med andre ord om tillegget:
- inngår som en fast del av lønnsordningen, og
- om opptjeningen er regelmessig.
Flere svar fra advokatene
-
Kan sjefen slette din mertidskonto dersom du ikke har avspasert innen nyttår?
-
Kan ubrukte feriedager utbetales som lønn?
-
Et varsel er ikke alltid et varsel
-
Arbeidsgivers opplysningsplikt om lønn: Kan du kreve å få vite hva kollegaen din tjener?
-
Dette må du tenke på når du lar ansatte ha beredskapsvakt hjemme