JOBB & KARRIERE

Lav motivasjon, manglende utfordringer og økende korttidsfravær

Jeg har jobbet i denne bedriften i flere år og kjenner meg stadig mer lei av de oppgavene jeg gjør. Motivasjonen synker, og korttidsfraværet øker.

Det er nok flere som kjenner seg igjen i historien til "Kari": Den lave motivasjonen min har begynt å påvirke meg. Jeg kjenner meg tappet for energi, og det er vanskelig å finne glede i arbeidsdagen".
Publisert Sist oppdatert

Jobb & karriere

Arbeidshverdagen kan være både inspirerende og meningsfull. Eller den kan være tung og vanskelig. 

De aller fleste av oss har heldigvis en jobb å gå til, mens andre leter etter en ny jobb eller en ny start. 

Konsulent og rådgivningsselskapet AS3 er Nordens største innen karriereveiledning og jobbrelaterte endringer. 

I spalten «Jobb og karriere» vil eksperter fra AS3 besvare spørsmål og ta for seg problemstillinger som omhandler jobben, arbeids-hverdagen, utfordringer og endringer som gjerne oppstår på en arbeidsplass. 

Eksemplene som brukes er reelle, men der saken knyttes til personer, er navnene fiktive eller anonymisert.

Har du spørsmål om jobb og karriere? Send en epost til tiro@as3.no.

Problemstilling

Dette skriver «Kari». Videre forteller hun: Arbeidsdagen føles rutinepreget, og jeg opplever lite variasjon eller utfordring i arbeidet mitt. Jeg ønsker å utvikle meg, men oppgavene jeg får er lite stimulerende og gir meg ikke følelsen av å lære noe nytt.

Lederen min følger meg tett opp, men fokuset ligger mest på å sikre at jeg gjennomfører oppgavene som allerede er satt – ikke på å gi meg nye utfordringer. Jeg føler ikke at det er rom for å utforske nye arbeidsoppgaver eller bidra på en annen måte. Jeg har forsøkt å hinte om at jeg ønsker mer utvikling, men opplever ikke at det blir tatt tak i.

Den lave motivasjonen min har begynt å påvirke meg. Jeg kjenner meg tappet for energi, og det er vanskelig å finne glede i arbeidsdagen. Dette har også ført til at jeg har hatt noen dager med korttidsfravær, rett og slett fordi jeg har følt meg sliten og umotivert. Jeg ønsker ikke å ha det slik, men jeg vet ikke hvordan jeg skal ta det opp med lederen min, eller hva som kan gjøres for å endre situasjonen.

Mine spørsmål:

1. Hvordan kan jeg ta opp dette med lederen min på en konstruktiv måte? Hvordan kan jeg foreslå mer utfordrende oppgaver uten at det høres ut som jeg klager?

2. Finnes det måter jeg kan utvikle meg på uten å bytte stilling?

3. Hva kan jeg gjøre for å unngå at denne situasjonen går utover både trivselen min og helsen min?

Svar fra AS3:

Det er positivt at du er bevisst på hva som påvirker motivasjonen din i arbeidshverdagen. Å kjenne etter og sette ord på egne behov er et viktig første steg for å skape en mer givende arbeidssituasjon. Det er forståelig at mangel på utfordringer og variasjon kan føre til redusert motivasjon, og du er ikke alene om å kjenne på dette i en jobb man har hatt over tid.

Den gode nyheten er at det finnes muligheter for å skape endring, uten at det nødvendigvis betyr å bytte jobb. Ved å initiere en åpen og konstruktiv dialog med lederen din kan du utforske hvordan kompetansen din kan brukes på en måte som både gir deg mer motivasjon og samtidig gjør deg til en enda større ressurs for virksomheten.

Jeg ønsker ikke å ha det slik, men jeg vet ikke hvordan jeg skal ta det opp med lederen min

Til dine konkrete spørsmål:

Hvordan kan jeg foreslå mer utfordrende oppgaver uten at det høres ut som jeg klager?

Ved å rette oppmerksomheten mot hva du ønsker mer av, fremfor hva du er misfornøyd med, fremstår du løsningsorientert. Det handler om å vise initiativ og nysgjerrighet – og gjerne knytte det til hvordan du kan bidra i virksomheten på nye måter.

Finnes det måter jeg kan utvikle meg på uten å bytte stilling?

Utvikling kan også skje gjennom nye ansvarsområder, kompetanseheving, samarbeid med andre fagmiljøer eller ved å bidra inn i prosesser som gir variasjon. Ofte finnes det rom for endring innenfor nåværende stilling – spesielt dersom du selv er tydelig på hva du ønsker.

Hva kan jeg gjøre for å unngå at denne situasjonen går utover både trivselen min og helsen min?

Å ta ansvar for egen arbeidshverdag handler også om å skape balanse mellom oppgaver som gir og tar energi. Regelmessig dialog med leder, små justeringer i arbeidsoppgaver og bevissthet rundt egen kapasitet kan bidra til å forebygge utmattelse. Det viktigste er å ikke stå alene med følelsen over tid.

Små tips du kan ta med deg

  • Forbered deg før samtalen: Tenk gjennom hva du ønsker mer av – og hvorfor.
  • Bruk et positivt språk: Fokuser på muligheter og hvordan du kan bidra.
  • Vær konkret: Har du idéer til oppgaver eller områder du vil lære mer om, si det.
  • Etterspør jevnlig dialog: Ikke vent på neste medarbeidersamtale – be om tid.
  • Vær tålmodig: Endring tar tid, men starter med et tydelig første steg.

Jenny Marie Sundsvold Lindstøl er jobbcoach/karriererådgiver i AS3.

Powered by Labrador CMS