
SYNSPUNKT
Claus H. Jebsen: Skylapper av – vidsyn på!
Uttrykket «alt henger sammen med alt» er noe vi fra tid til annen hører både ledere og medarbeidere si. Noen ganger med oppgitthet, andre ganger som en bønn om forståelse og tålmodighet fordi avklaringer og beslutninger lar vente på seg.
Claus H. Jebsen er organisasjonspsykolog og partner I AS3.
SYNSPUNKT. Og selv om man både kan sukke og stønne og tenke at «så vanskelig kan det da ikke være», så er begrepet «alt henger sammen med alt» et uttrykk for at arbeid- og organisasjonslivet har en stadig økende kompleksitet.
Grad av kompleksitet anvendes når vi trenger å tydeliggjøre at det vi står i har mange avhengigheter der en rekke ulike aktører, kompetanser, enheter og bidragsytere påvirker eller påvirkes av det vi skal gjøre, levere eller skape.
Ta et så enkelt eksempel som å løfte båten på land for sommerpuss. Vi er da avhengige av at det er nok vann under kjølen (fysiske avhengigheter), at kranføreren er på plass til avtalt tid (kompetanse), at den forrige båten er spylt og fjernet raskt nok (effektive arbeidsprossser), at krybben er tilgjengelig (utstyr/teknologi) og at båteierne samarbeider godt for å bli ferdig innen avtalt tid (relasjon og prosess).
Det samme skjer hver dag i arbeidslivet, bare i mer kompliserte og sammensatte former. En beslutning hos én leder påvirker kanskje fremdriften i et annet team. En ansatt som venter på data og input fra en annen avdeling får ikke ferdigstilt sin del av leveransen. En kundeopplevelse svekkes fordi to ulike systemer ikke snakker sammen.
I møte med denne typen kompleksitet, hjelper det lite å peke på ansvarsområder, stillingsinstrukser eller KPI-er og si: «Dette er ikke mitt bord.» Vi må heller spørre: «Hvordan kan jeg bidra til at helheten fungerer?»
Jeg kaller det å ta 100 % ansvar. Det betyr ikke at man skal gjøre alt selv, men at man har et vidsyn og bryr seg utover sin egen oppgave, rolle eller avdeling. Det handler om å forstå sammenhenger, være nysgjerrig på andre sine utfordringer, og aktivt oppsøke avklaringer og samarbeid på tvers. Det handler om å engasjere seg når man opplever at sykkelhjulet har en «bump» – og ikke bare vente til «noen» fikser det.
Ledelse i dag handler i stor grad om å bygge broer mellom ulike aktører med ulike perspektiver og logikker. Å se helheten er å søke å levere på virksomhetens overordnede oppdrag, ikke bare levere på oppgavene man er gitt. Å forstå avhengighetene vi er omgitt av er lettere å få til når mot til å utforske andres behov kombineres med ydmykhet til å forstå erkjenne at vi sjeldent sitter med hele bildet alene. Kompleksitet er ikke en unnskyldning for å stå stille – det er en invitasjon til å se bredere og handle klokere.
Hva kan du konkret gjøre?
- Undersøk hva de andre trenger fra deg/din enhet for at de skal lykkes med sine leveranser.
- På en tydelig og vennlig måte beskriv hva du trenger fra de andre for at dere skal lykkes. Husk å beskrive hvorfor og hvordan slik at dere ser det samme, hele bildet.
- Siden kompleksitet håndteres ved koordinering og samhandling må du skape arenaer og relasjoner for de som er involvert i samhandlingen. Med andre ord; hvem bør treffe hverandre for å utvikle samhandlingen? En telefon, en kaffeprat, en invitasjon inn i din (leder)gruppe, via nettverk er alle gode initiativ.
Så neste gang du kjenner deg frustrert over at «alt henger sammen med alt» – ta det som et tegn på at du er en del av noe større. Og spør deg selv: Hvordan kan jeg bidra? Det er nemlig slik at dersom vi alle (bare) gjør sitt, får vi ikke gjort (hele) jobben.