SYNSPUNKT

Skal vi opprettholde levestandarden vi er blitt vant til i vårt samfunn, må flere velge å jobbe lenger. Derfor er det godt nytt at avgangsalderen nå endelig stiger, skriver Kari Østerud.

Kari Østerud: Endelig stiger avgangsalderen

«Hos oss slutter alle når de er 62, så seniorpolitikk er ikke aktuelt her,» kommenterte en i salen da jeg holdt foredrag for en virksomhet forleden.

Publisert Sist oppdatert

Kari Østerud er direktør ved Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv.

Gå til tilbud

SYNSPUNKT. Jeg var invitert inn av ledergruppen for å snakke om hvordan flest mulig ansatte kan jobbe ett, to og tre år til oppover i sekstiårene.

At du ikke har noen ansatte over 62 år er i mine øyne et stort rødt flagg for at nettopp du trenger å finne ut hvordan du beholder ansatte, også etter at de kan velge å pensjonere seg.

Men HR i denne virksomheten hadde i hvert fall tatt budskapet om at nå må hver virksomhet ta vare på de folkene de har. Tilsiget av nye, unge folk inn i arbeidslivet blir nemlig mindre fremover.

Den gode nyheten er imidlertid at nå stiger endelig den gjennomsnittlige pensjoneringsalderen her i landet (så vidt). NAVs siste tall viser at i fjor var gjennomsnittlig avgangsalder 66,4 år, opp 0,3 år fra 2023, og opp 0,6 år fra 2019 (før pandemien). Tallet gjelder for folk som var i jobb da de var 50 år.

Hva skal til for at du skal ville og klare å bli her litt til?

Mange gode krefter

Det er mange årsaker til at avgangsalderen nå øker. Det handler om pensjonsreformer som gjør at det lønner seg å jobbe lenger. Befolkningen i femti- og sekstiårene har bedre helse enn tidligere, hvilket har ført til at færre blir uføre tidlig i sekstiårene. Høyere utdannelsesnivå, interessante arbeidsoppgaver og godt arbeidsmiljø gjør at flere jobber lenger.

Skal vi opprettholde levestandarden vi er blitt vant til i vårt samfunn, må flere velge å jobbe lenger. Det vet Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som finansierer Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv. Det vet også alle organisasjonene i arbeidslivet som har stått bak oss i snart 60 år. Alle vil at folk skal jobbe lenger. Derfor er det godt nytt at avgangsalderen nå endelig stiger.

Men 0,6 år monner ikke nok.

Siden 2014 har avgangsalderen i Norge nesten ikke rikket seg. Skal vi få til å mobilisere arbeidslyst og pågangsmot hos friske og flinke ansatte i sekstiårene, må ledere og mellomledere på hver enkelt arbeidsplass tenke, telle, planlegge og gjennomføre.

Oppskrift i fire trinn

Så hva gjør lederne som lykkes med å beholde folk etter at de kunne valgt å slenge seg i hammocken isteden?

For det første baserer de seg på fakta og ikke myter om eldre arbeidstakere.

Så teller de. Hvor mange seniorer har de nå? Hvor mange har de i femtiårene, som blir seniorer om hvor mange år? Trenger de ansatte mer kompetanse for å være produktive og nyskapende i tjue år til?

Så legger de en plan for å få det til.

Og så tar ledere og mellomledere praten med hver enkelt. I hver samtale med ansatte er det lurt å snakke om forventninger. Ikke snakk om hvor deilig det skal bli å bare ha fri, for det er ikke deilig å ha bare fri. Norsk seniorpolitisk barometer viser at de som liker jobben sin mest, er ansatte i sekstiårene.

De tar rådet fra arbeidsgiverorganisasjonen NHO og spør: «Hva skal til for at du skal ville og klare å bli her litt til?»

Powered by Labrador CMS