Vann- og avløp. Her fra Oslos kloakksystem under Kongensgate.

SYNSPUNKT

Vann- og avløp. Her fra Oslos kloakksystem under Kongensgate.

Nytt avløpsdirektiv: Når kravene skjerpes, må ledelsen tenke langsomt – og handle raskt

Når EUs nye avløpsdirektiv nå trer i kraft, utfordres ikke bare kapasiteten i kommunal infrastruktur – men selve evnen til å lede store investeringer på tvers av fag, nivåer og interesser. Dette er i kjerneledelse – der strategi møter gjennomføring.

Publisert Sist oppdatert

Anders Nohre-Walldén er direktør i Marstrand AS og Morten Aagaard er partner samme sted.

Gå til tilbud

SYNSPUNKT. Norske kommuner har i mange år utsatt nødvendige investeringer i vann- og avløpssystemene. Nå kommer virkeligheten. Statsforvalterne stiller strengere krav, og det gis i liten grad dispensasjoner. Flere kommuner har allerede fått utbyggingsforbud – nye boligområder og næringsprosjekter er satt på vent.

Dette er alvorlig. Kommunene må sikre tjenester som er usynlige når de fungerer, men katastrofale når de svikter. Samtidig skal alt skje raskt, og uten at økonomien ryker.

Lederrollen i skvis

Store renseprosjekter er nå i gang – ofte til milliarder av kroner. Disse er tidsstyrte, teknisk komplekse og krever samarbeid mellom mange aktører. Likevel ser vi at kommuner forsøker å gjennomføre dette som om det var et vanlig VA-prosjekt. Det er det ikke.

Professor Bent Flyvbjerg har forsket på megaprojekter i 30 år. Hans råd er tydelig: «Think slow – act fast». Bruk tid på planlegging, men gjennomfør besluttsomt når retning er valgt. Denne tilnærmingen bør prege ledelsen av store renseprosjekter.

Riktig rollefordeling og tydelig ansvar

For mange kommuner er det fortsatt driftsorganisasjonen som får ansvar for å planlegge og gjennomføre prosjektene. Det gir et svakt skille mellom drift og utvikling – og det svekker styringen. Ledelsen må organisere prosjektet som en separat enhet med eget mandat, klare roller og styringsstruktur.

Byggherrefunksjonen må være profesjonell. Eksterne rådgivere med strategisk og operativ erfaring bør inn tidlig. Det sparer ikke bare tid og kostnader, men øker også sannsynligheten for at kommunen faktisk når målene.

Det reviderte avløpsdirektivet er ikke bare en teknisk utfordring – det er en prøvestein på kommunal ledelse

Et ledelsesvalg – ikke et teknisk spørsmål

Det er lett å gjøre dette til et teknisk tema. Men dette handler først og fremst om ledelse: Hvem tar ansvar, hvilke prioriteringer gjøres, hvordan skal prosjektet organiseres, og hva må til for å få gjennomføringsevne?

Vi vet at tidlige valg preger hele prosjektets økonomi og effekt. De fleste feil og forsinkelser oppstår fordi beslutningene fattes for sent – eller basert på for lite forståelse. Kommunal ledelse må derfor bruke tid på det viktigste: å stake ut kursen, etablere struktur og hente rett kompetanse.

Kravene er her – valgene er våre

Det reviderte avløpsdirektivet er ikke bare en teknisk utfordring – det er en prøvestein på kommunal ledelse. De kommunene som forstår dette, og tar nødvendige grep nå, vil stå sterkere i møte med fremtidens krav. Resten risikerer kostnadssprekk, byggeforbud og tap av tillit.

Derfor: Tenk langsomt – men handle raskt.

Powered by Labrador CMS