SYNSPUNKT

25 av forfatterne av boken 'Lederoppskrifter', tar her til motmæle mot Frode Dales omtale av boken.

Tilsvar til Frode Dale: Derfor trenger vi Lederoppskrifter

Frode Dale har sterke meninger om vår bok Lederoppskrifter – Ledelse i praksis, publisert som en “bokanmeldelse” i en spalte for ytring, ifølge seg selv etter å ha lest halvparten av boken.

Publisert Sist oppdatert

Av: Anders Dysvik, Anne Grethe Solberg, Bård Fyhn, Gunn Brigitte Danielsen, Elisabeth Andvik, Frode Haaland, Hedda Kise, Henning Bang, Hildegunn Danielsen, Ida Katrine Birkeland, Ingrid Stensaker, Jon Magnus Haakonsen, Kari Wiik Ågotnes, Karoline Kopperud, Linda Lai, Mads Nordmo Arnestad, Mats Kristensen, Morten Nordmo, Per-Magnus Moe Thompson, Ranvir Rai, Silvija Seres, Ståle Einarsen, Therese Egeland, Trine Lise Fromreide og Øyvind Lund Martinsen.

SYNSPUNKT. Når boken engasjerer og debatteres, er det et tegn på at den tar opp noe viktig – og det er vi glade for. Lederoppskrifter – Ledelse i praksis ble til, fordi ledere ønsket en bok som kombinerer forskningsbasert innsikt med praktisk anvendelighet.

Bygger på norske lederes behov

Vi er opptatt av ledelse i praksis. Lederoppskrifter er derfor utviklet i tett dialog med ledere i norsk arbeidsliv, basert på en grundig behovsanalyse i en rekke virksomheter fra både offentlig og privat sektor. Undersøkelsen inkluderte førstegangsledere, erfarne ledere og HR-ledere – og deres ønske var klart: Et forskningsbasert, men lettlest oppslagsverk med korte kapitler som svarte på konkrete spørsmål fra dem. De ville ha en bok som gir praktisk hjelp i en krevende arbeidshverdag.

Et verktøy – ikke en meningsytring

Lederne ønsket seg ikke én persons synspunkter eller én forskers teori. De ønsket seg en bok som ikke lignet på andre bøker – en bok med mange erfaringer, korte kapitler og konkrete svar på reelle lederutfordringer – med tydelige råd, tuftet på anerkjent forskning. Det er nettopp det Lederoppskrifter er: Et arbeidsverktøy for travle ledere, ikke en bok man bare “skumleser”.

Norsk ledelse i praksis

Nettopp fordi vi er opptatt av ledelse i praksis, inviterte vi også et bredt utvalg norske toppledere til å gi råd som de selv kunne ønske at de hadde fått da de startet som ledere. Vi er ikke enige med Dale i at disse rådene «spriker i alle retninger». Vår vurdering er at de står støtt – og passer til de forskningsbaserte kapitlene i boken hvor lederne gir korte, lærerike innblikk i hva de selv har gjort som har fungert - og ikke fungert. Det er ledelse i praksis. Og som Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, skriver:

«Denne bokas styrke er at ledere med stort ansvar oppsummerer dyrekjøpte erfaringer. Vi har alle både lyktes og mislyktes i å nå våre mål gjennom krevende år som sjef. Etter 50 år i ulike lederroller er jeg glad for å kunne bidra til denne boka».

At både LO-lederen og NHO-sjefen ønsket å skrive forord etter å ha lest boken, tar vi som et tegn på at Lederoppskrifter fyller et stort behov. Ole Erik Almlid anbefaler alle ledere å bruke boken aktivt, og nylig avgått LO-leder Peggy Hessen Følsvik skriver at «du får konkrete oppskrifter og eksempler på hvordan du skaper et effektivt, inkluderende og trygt arbeidsmiljø».

Nyskapende bok 

Lederoppskrifter er skrevet som et alternativ til både lettvint ledelseslitteratur og tunge, akademiske verk – så enkelt som mulig, så komplisert som nødvendig. Ambisjonen har vært å forene to tilsynelatende motstridende hensyn: Å gjøre teksten leselig og lesverdig – samtidig som den er faglig robust, vitenskapelig holdbar og praksisrelevant. Det gjør at vi også åpner for kritikk fra begge leire: Forskere kan mene at vi forenkler for mye, mens praktikere kan oppleve at det blir for komplekst. Et godt eksempel på dette er Frode Dales kritikk, hvor han mener at den både er for enkel og for tung. Samtidig etterlyser han klassiske, men faglig omdiskuterte modeller som feedbacktrappa og Johari-vinduet – og peker på at flere tema burde vært inkludert. Vi tar dette som en bekreftelse på at vi har truffet den krevende, men nødvendige balansegangen: Å gjøre forskningsbasert kunnskap anvendbar i praksis – uten å forenkle bort det som faktisk betyr noe.

Mangfold av forfattere

Dale kritiserer forfatterne for å være “teoretikere”, som om det skulle være diskvalifiserende. Han antar videre at akademikere er fri for egen ledererfaring eller at de ikke har jobbet med ledere, ledelse og lederutvikling i mange år. Realiteten er ganske annerledes. Flere av forfatterne har forsket på ledelse i flere tiår, rundt en tredjedel har selv vært eller er ledere i dag, like mange har jobbet med lederutvikling som konsulenter. Boken kombinerer forfatternes egne erfaringer med solid, praksisnær og fagfellevurdert forskning. Mange av forfatterne har tilknytning til BI – som Dale påpeker. Naturlig nok, da dette er et av Europas største fagmiljøer på ledelse – men vi forfattere av denne boken er mangfoldige. Noen av oss har tilknytning til NHH, Universitetet i Oslo, OsloMet, Høyskolen Kristiania, Universitetet i Bergen, Høyskolen i Østfold, NLA Høyskolen, advokatbransjen og konsulentselskaper. Vi ser på dette som en styrke som leserne nyter godt av.

Samtidig har Dale selvsagt rett til å mene at han savner visse referanser – blant annet til egne bøker

Ikke én oppskrift

Dale hevder boken mangler sentrale ledelsestemaer og tilstrekkelig bredde i forfatterutvalget. Boken har aldri hatt som ambisjon å dekke alt. Forfatterne kombinerer solid erfaring fra både forskning, undervisning og praksis. Dales påstand om at teoretikere ikke bør gi praktiske råd, avvises – nettopp fordi medforfatterne i denne boken kombinerer teori og praksis på høyt nivå. Når det gjelder bokens tittel, så vet vi at den kan tolkes ulikt.

Vi ber også leserne om å legge merke til at boken heter Lederoppskrifter, i flertall – med hensikt. En oppskrift er, ifølge Det Norske Akademis ordbok, “en nedskrevet veiledning” – ikke et rigid notat. Og det er akkurat det denne boken tilbyr, for ledelse krever fleksibilitet. Det finnes ikke én fasit. Vi mener Lederoppskrifter fyller et tomrom i norsk ledelseslitteratur, som leserne og markedet har etterspurt.

Nyttige referanser

Dale setter spørsmålstegn ved det store antall referanser i Lederoppskrifter. Det er riktig at hvert kapittel avsluttes med en referanseliste for dem som ønsker fordypning. De som ikke gjør det, kan bare bla videre. Det er enkelt. Er du interessert i å ikke bare skumlese, vil du finne mye norsk empiri og forskning, kvalitetssikret i internasjonale journaler og forlag ved et dypdykk her.

Samtidig har Dale selvsagt rett til å mene at han savner visse referanser – blant annet til egne bøker. Men det er ikke et faglig argument mot boken som helhet. Å kreve at Lederoppskrifter skal referere spesifikt til enkelte kilder, er en forventning som står i kontrast til bokas formål: å være et mangfoldig og tilgjengelig kunnskapsbidrag.

Bruk boken – igjen og igjen

Vi anbefaler leserne om å ta boken med på jobb. La den få eselører, kafferinger og notater i margen – og ta den frem igjen og igjen når lederhverdagen krever refleksjon og retning. Vi er overbevist om at de som gjør det vil være mer relevante for fremtiden.

Vi er allikevel enige med Frode Dale i én ting: Det finnes flere enn 39 fremragende forskere og eksperter på ledelse i Norge! Det er vi glade for, og vi ser frem til å lese deres publiseringer i fremtiden!

Hva mener du?

Lyst å sende oss et innlegg? Send til: synspunkt@dagensperspektiv.no 

Powered by Labrador CMS