
SYNSPUNKT
Truls Liland: Bidrar kunstig intelligens egentlig til et bedre samfunn?
Etter hvert som både utviklingen og bruken av kunstig intelligens (KI) skyter fart, kan det være på sin plass å stille spørsmålet: Bidrar KI egentlig til et bedre samfunn?
Truls Liland er stipendiat og høgskolelektor Hauge School of Management ved NLA Høgskolen.
SYNSPUNKT. Verden endrer seg raskt, og kunstig intelligens er en viktig drivkraft i denne utviklingen. Fra personlige anbefalinger på strømmetjenester til sofistikerte algoritmer som kan diagnostisere sykdommer, blir KI stadig mer integrert i våre daglige liv. Samtidig er det åpenbart at teknologien også kan brukes på destruktive måter, for eksempel til å overvåke og kontrollere sin egen befolkning. Det finnes også flere eksempler på KI-løsninger som har hatt uventede negative konsekvenser, som diskriminering og feilaktige resultater basert på oppdiktede kilder.
5 siste Synspunkt
Ettersom innflytelsen til kunstig intelligens øker, øker også behovet for å adressere to avgjørende spørsmål:
1) Hvordan kan vi sikre at KI er utviklet basert på en høy etisk standard?
2) Hva må gjøres for at KI opptrer etisk, inkluderende og ansvarlig?
Det jobbes både med lovverk og reguleringer for å fremme mer ansvarlige og etiske KI-løsninger. Det er positivt, men sannsynligvis ikke tilstrekkelig, ettersom den teknologiske utviklingen går så raskt at det er vanskelig for lovgivere å følge med. I tillegg utvikles det etiske retningslinjer og prinsipper for ulike bransjer, virksomheter og løsninger. Dette er også viktig, men det kan føre til en regelbasert tilnærming som kan manipuleres.
Som med alle verktøy avhenger effekten av kunstig intelligens i stor grad av hvordan det er designet, distribuert og brukt. Selv om KI har et enormt potensial for å løse komplekse problemer og forbedre effektivitet, bringer det også betydelige etiske utfordringer med seg.
En av disse utfordringene er diskriminering basert på skjevheter eller bias. Mange KI-systemer trenes på data, og hvis disse dataene gjenspeiler eksisterende samfunnsmessige skjevheter knyttet til kjønn, rase eller andre faktorer, vil KI gjenkjenne og videreføre disse. Dette kan føre til urettferdige eller diskriminerende resultater innenfor områder som lånesøknader, ansettelsesprosesser og rettssystemet.
Å fastsette klare ansvarsforhold er avgjørende for å bygge tillit og sørge for at KI brukes på en ansvarlig måte
Videre reiser kompleksitet rundt kunstig intelligens spørsmål om ansvar. Når et KI-system gjør feil eller det skjer noe uventet, hvem er da ansvarlig? Er det programmererne? Selskapet som distribuerte systemet? Eller brukeren? Å fastsette klare ansvarsforhold er avgjørende for å bygge tillit og sørge for at KI brukes på en ansvarlig måte.
Områder som ansvarlig kunstig intelligens og etisk kunstig intelligens har som mål å adressere disse utfordringene. Det innebærer blant annet å utvikle KI-systemer som følger moralske prinsipper, fremme rettferdighet og støtte menneskelige verdier. Dette krever en proaktiv og grundig vurdering av etiske implikasjoner i hele utviklingsprosessen, fra datainnsamling til implementering.
Dessuten er tillit avgjørende for adopsjon og bruk av KI. Det er større sannsynlighet for at KI-løsninger blir tatt i bruk om folk oppfatter dem som rettferdige, transparente og noe som tjener deres og samfunnets interesser. Det å bygge slik tillit krever åpenhet om hvordan KI-systemer fungerer, at både teknologisk og etisk kompetanse benyttes i deres utvikling og implementering, og en forpliktelse til å bruke KI for det felles beste.
Eksisterende etiske rammeverk for kunstig intelligens kommer ofte til kort her. Det kan for eksempel mangle mekanismer til å håndheve de etiske prinsippene man bygger på. Eller at man behandler etiske implikasjoner i etterkant av utviklingsprosessen i stedet for at det er en integrert del av løsningen. Ansvar for etisk utvikling er ofte diffust, og de langsiktige samfunnsmessige konsekvensene av KI er ofte veldig vanskelige å forutsi.
Det er derfor nødvendig med en mer helhetlig tilnærming, hvor man integrerer etiske vurderinger i alle fasene av KI-utvikling og implementering. Dette inkluderer å bygge en kultur av etisk bevissthet blant de som jobber med kunstig intelligens. Men også å utvikle klare etiske retningslinjer og standarder, samt sørge for en kontinuerlig dialog om de etiske implikasjonene av kunstig intelligens.
Kunstig intelligens har potensiale til å skape en bedre fremtid for mange, kanskje alle. Samtidig kan denne teknologien brukes måter som en ødeleggende og nedbrytende for samfunnet. Det er helt avgjørende at relevante etiske utfordringer blir tatt på alvor og at det bygges KI-systemer som er rettferdige, transparente og ansvarlige. Vi kan med andre ord utnytte kraften i denne teknologien til å løse noen av verdens mest presserende problemer og forbedre livene til millioner av mennesker. Men det kreves en bevisst og samordnet innsats for å vektlegge både etikk og innovasjon. Da kan vi sikre at KI blir en positiv kraft i verden.