
SYNSPUNKT
Kari Mette Toverud: Hva skjer på bakrommet når en leder må gå?
Når en toppleder må forlate stillingen sin, skjer det sjelden brått og aldri tilfeldig. Likevel er det som oftest stille. Men bak fasaden foregår det ofte en intens prosess med spill, forhandlinger og strategisk håndtering.
Kari Mette Toverud leder AS3 Executive.
SYNSPUNKT. Pressemeldingen sier at det var «etter enighet» eller at lederen «søker nye utfordringer». Ingen spør hva som egentlig skjedde – og lederen selv sier lite.
Topplederavgang er en realitet i alle bransjer. Det kan skyldes manglende resultater, endret strategi eller rett og slett kjemi mellom styre og administrasjon. Men det er ikke bare selve avgangen som avgjør hva som skjer videre. Vel så viktig er håndteringen.
Hvordan du går – og hva du sier – kan definere neste fase i karrieren.
Avgangen er en test
Erfarne styrer vet at det er risikabelt å kvitte seg med en leder på feil måte. Det koster – økonomisk, kulturelt og omdømmemessig. Likevel skjer det stadig, og ofte med liten forberedelse. For lederne selv er det et sjokk, selv om tegnene kanskje har vært der en stund. Når tilliten ryker, skjer det fort.
Det er i slike øyeblikk den profesjonelle styrken settes på prøve. Klarer du å ta kontroll over historien din? Klarer du å gå uten bitterhet? Det er en øvelse i modenhet og selvinnsikt.
Å gå av betyr ikke at du er ferdig. Det betyr at du får sjansen til å velge på nytt
Stillhet koster
At så få snakker åpent om lederes avgang, har en pris. Det skaper tabuer og feilslutninger – blant annet at ledere som har måttet gå nødvendigvis har «feilet». I virkeligheten handler det ofte mer om dynamikk og endring enn om prestasjon.
Christian Heiberg, daglig leder i rekrutteringsselskapet Visindi Oslo, påpeker i en faglig samtale at en toppleder som har mistet jobben ikke nødvendigvis blir vurdert negativt i en ny prosess. Tvert imot kan det vise styrke og refleksjon – forutsatt at lederen tar eierskap til situasjonen.
Tre råd til deg som må gå – eller vet at det kan skje:
- Forbered deg før det smeller. Det viktigste du gjør som toppleder er å sikre at du har gode kontraktsvilkår, og tilgang til profesjonell støtte dersom situasjonen oppstår.
- Eierskap til historien. Du må selv være med å definere hva som kommuniseres – både internt og eksternt. En tydelig og ærlig, men strategisk historie, gir deg videre handlingsrom.
- Bruk overgangen bevisst. Det er lett å gå rett i neste rolle for å «bevise noe». Men for mange er en kort pause, med refleksjon og ekstern sparring, en smart investering. Erfaringen fra et brått skifte gir innsikt som du vil ha nytte av – ikke bare i neste rolle, men i hele ditt lederskap fremover.
Det finnes et liv etter topplederrollen
For mange ledere oppleves det å miste jobben som et identitetstap. Når du har vært definert av ansvar og innflytelse, hva skjer når det tas fra deg?
Svaret er: det begynner noe nytt. Du har verdifull erfaring. Du har innsikt få andre har. Og du vet hvordan det er å stå i motgang – noe som gjør deg til en bedre leder neste gang.
Å gå av betyr ikke at du er ferdig. Det betyr at du får sjansen til å velge på nytt – med klokere blikk.
5 siste Synspunkt
-
Maja Vikan: Hvordan voksne lærer – og hva det betyr for lederutvikling
-
Carsten Hopstock: Arbeidslivets nye ansikter er KI-agenter
-
Tor W. Andreassen: Er Norge neste land til å jage bort turistene?
-
Tekna: Sykefraværet synker ikke av seg selv – arbeidsgiverne må ta ansvar
-
Øystein Blymke: Regelrådet er ikke et supperåd