Annonse

NTL NavNav-ledere snoker i ansattes journaler

Det er et gjennomgående problem at ledere i Nav snoker i ansattes journaler, ifølge tillitsvalgt Harald Langstad i NTL Nav.

En gratisbillett til persondataene dine

I bytte mot en liten sjanse for gratis billetter ba Warner Music om å få redigere i brukernes spille- og vennelister på Spotify.

ID-tyveriDenne sommertabben kan koste deg dyrt

To av tre frykter ID-tyveri, men halvparten bruker usikre nettverk i utlandet i sommer.

Kastet personvern ut vinduet – vinner innovasjonsløpet

Selskapet gikk fra å ha en brukbar teknologi til å bli verdensledende på tre år.

Frykter jobbsøkere føler seg presset til å godta grundige bakgrunnssjekker

Datatilsynet er redd kandidater kan bli ekskludert fra ansettelsesprosesser dersom de ikke samtykker til at det gjøres bakgrunnsundersøkelser.

Planmessige lader batteriet lenge før det går tomt

Og andre ting forskningen har dokumentert om hva telefonbruken din sier om deg som person. Det er ikke lite.

Synspunkt

En effektiv forvaltning med enklere lover – er det mulig?

Skiftende regjeringer har i årtier lovet en mer effektiv forvaltning med mindre byråkrati og et enklere og mer brukervennlig lovverk. Svært lite tyder på at målene er nådd.

Norsk offentlig sektor stryker på innsyn i persondata

Til tross for rekordbevilgninger står norsk offentlig sektor på stedet hvil i europeisk digitaliseringsbarometer. Innsyn i persondata trekkes frem som den største svakheten.

Leder

LederPersonvern-fanatisme

Poenget med strengere regler for personvern er å hindre kommersiell utnyttelse av persondata, ikke hindre behandling og gjøre det håpløst å drive forskning slik det er fare for ved Oslo universitetssykehus.

Synspunkt

Gjør personvern til kultur

Skal man lykkes med personvern, bør tankesettet bli en del av organisasjonskulturen. GDPR-overholdelse er ikke nok for å skape et konkurransefortrinn, skriver Frode Lund Nielsen.

Frykter pasientinformasjon på avveie like mye som feilbehandling

Nordmenn er mer bekymret for lekkasjer av sensitiv pasientinformasjon, enn at manglende tilgang til kritiske pasientdata skal føre til feilbehandling på sykehuset.

Lederverktøy

GDPR innføres i dagTre av fire finner ikke igjen personopplysninger

For dårlige søkeløsninger er én av forklaringene på at viktig informasjon på intranettet, i mailen eller i andre løsninger ikke gjenfinnes, mener Intellisearch–sjef.

Nå trer GDPR i kraft i Norge

Fredag trer EUs nye personvernregler i kraft i Norge. Saftige bøter kan bli resultatet for bedrifter som sluntrer unna.

Syv av ti bekymret for håndtering av persondata

Ni av ti sier det er viktig at bedriften informerer om hvordan persondata brukes, men bare en av tre har tillit til at bedriftene gjør dette på en god måte.

GDPR trer i kraft 20. juli

I forrige uke ble personvernforordningen GDPR innlemmet i EØS, men først den 20. juli trer den i kraft i Norge.

Datatilsynet mener regjeringens kamp mot arbeidskriminalitet kan true personvernet

Regjeringen mener offentlige etater kan utveksle personopplysninger i jakten på kriminelle i arbeidslivet. Datatilsynet mener forslaget kan true personvernet.

Norske småbedrifterTre av fire ennå ikke klare for GDPR

Denne uken skulle opprinnelig EUs nye personvernforordning (GDPR) tre i kraft i Norge. Selv med en utsettelse helt til august er ikke småbedriftene forberedte, viser ny undersøkelse.

Nye personvernregler utløser skred av eposter

Den siste tiden har mange av oss fått innboksen fylt opp av eposter som ber oss godkjenne lagring av personopplysninger. Bakgrunnen er nye regler fra 1. juli.

GDPRFem svar på fem ofte stilte spørsmål om personvernregler

1. juli skal EUs nye personvernregler, GDPR, gjelde også i Norge. Fortsatt er kunnskapen lav om de nye reglene. Her er svar på fem vanlige spørsmål virksomheter stiller seg.

EU-domstolen kan få makt over Norge i personvernsaker

Verdens mest suksessrike leder sliter med tillitenHåpet er at internett glemmer fort

Internett-folket glemmer fort. Og Facebook er så svære at svært få vil velge å forlate festen. Men Mark Zuckerberg og Facebook bør våge å tjene litt mindre penger framover, for å sikre fortsatt tillit fra sine 2,2 milliarder brukere.

Twitter ber brukerne bytte passord

Twitter ber alle brukere om å bytte passord etter en intern glipp i selskapet.

PersonvernNå blir det enklere å gi samtykke – og å trekke det tilbake

Lei av meterlange samtykkeerklæringer som du ikke gidder å lese? Med disse nye reglene trenger du ikke lenger advokater for å vite hva du sier ja til.

Dette vil ny personopplysningslov bety for deg

Regjeringens forslag til ny personopplysningslov skjerper kravene til virksomheter som behandler informasjon om deg.

Brønnøysundregistrene sendte ut 950 dokumenter med usladdede personopplysninger

Dette er Facebook-skandalen

Sosiale medier-giganten er i hardt vær om dagen.

Ansvar for å ivareta personvernet hviler på det svakeste leddet

Bank- og finansnæringen har de største utfordringene i å ivareta folks personvern når de samler inn data om forbrukerne.

Norske bedrifter har null peiling på EUs nye personvernregler– Det er helt krise

En av landets fremste eksperter på personvern slår alarm: Norske bedrifter har ikke peiling på hvor lenge de kan oppbevare informasjon eller når den skal slettes, viser undersøkelse. I mai kan dette få alvorlige konsekvenser for bedriftene.

Lederspeilet

Produktdirektør i FINN.no Kaija OmmundsenTrives best i motbakke

På jobb deltar Kaija Ommundsen daglig i kampen om å vinne tittelen «verdens beste markedsplass for nordmenn» etter at teknologigiganten Facebook kastet seg i inn ringen.

Dette hindrer bedriftene fra å ta i bruk kunstig intelligens

Virksomheter sløser bort flere hundre millioner kroner på prosjekter som tar for lang tid å få på plass.

Bedrifter må ansette mellom ett og syv årsverk for å takle den kommende bølgen med krav om datainnsyn

To Nav-sjefer degradert etter datasnoking på Sørlandet

To Nav-ledere i Aust-Agder er blitt degradert og fratatt lønn for å ha datasnoket i personsensitive ansatteopplysninger.

Flere Nav-ledere tatt for snoking

I Aust-Agder er syv Nav-ledere tatt for ulovlig snoking i ansattes personlige mapper. Nå har det dukket opp ytterligere saker av lignende karakter.

Synspunkt

Hva er egentlig problemet med varig lagring av blod fra alle nyfødte barn i Norge?

VelferdsteknologiEr vi klare til å ta spranget?

Vellykket bruk av velferdsteknologi på lokalt nivå bremser opp. Gevinstene kommer først når vi har en klar, nasjonal strategi, hevder digitaliseringsekspert.

Personvern ny vekstbransje i 2018

Få bedrifter forberedt på ny personvernlov

Resultatet kan bli skyhøye bøter.

Han blir Navs første personvernombud

Anders Holt (51) er ansatt som personvernombud i Nav og kommer fra stillingen som personvernombud i Telenor, en jobb han har hatt de siste seks årene.

DomstolArbeidsgivere har ikke rett til å lese ansattes eposter

Arbeidsgivere har ikke rett til å snoke rundt i ansattes datamaskiner for å lese eposter og beskjeder, slår Den europeiske menneskerettighetsdomstolen fast.

Ny lov om behandling av personopplysninger på høring

Et forslag til ny lov om behandling av personopplysninger ble i dag sendt ut på høring, opplyser Justis- og beredskapsdepartementet.

Vet du for mye om kundene dine?Ti tips for å unngå kjempebot

Kundedata fremtidens konkurransefortrinn De nye personvernreglene bør være sengelektyre for alle ledere

Smart forsikringHvem vinner når finansbransjen får tak på dataene våre?

«Smart forsikring» inntar forsikringsbransjen. Folk er redde for at dataene skal komme på avveie og bli brukt mot dem, viser en undersøkelse.

LederGoogle-kommers i skolen

At vi voksne velger å legge oss i lomma på Facebook og Google, kan vi undres over. Men i skolen bør de amerikanske mediegigantene motarbeides. Barn skal ikke gjøres til kommersielle objekter om tilbudet er aldri så billig og pedagogisk fiffig, skriver redaktør Magne Lerø.

Smart bilforsikring gir tryggere kjøring

Smart bilforsikring skal motivere til- og belønne tryggere kjøring.

Nordmenn skeptiske til å dele personlig data

Mange bekymrer seg for at det samles inn for mye data og digitale spor om seg selv når de bruker mobilen.

OvervåkningFritt fram å spionere?

Mulighetene for å bryte seg inn i menneskers privatliv er svært store. Amnesty krever nå at regjeringen kartlegger alle tiltak som griper inn i enkeltpersoners privatliv og truer menneskerettighetene.

Digital tidsalder– I Norge har menneskerettighetene blitt utvannet

Under Amnesty sitt landsmøte i helgen uttalte nyvalgt styreleder Kjetil Haanes at norske myndigheter må ta de nødvendige grep for å sikre norske menneskerettigheter i en digital tidsalder.

Midlertidighet erstatter faste jobber

– Dette rammer spesielt unge mennesker som lever på sjefens nåde, sier AUF-leder Mani Hussaini.

Prestasjonsmåling kan krenke personvernet

Problemer kan oppstå ved omfattende kontrolltiltak, og hvor man ikke har hatt en dialog lokalt. Da kan ansatte føle at strikken er strukket for langt.

Forbrukerrådet mener kommunene ikke ivaretar personvern

Sporing av ansatte: Vil spare 12 minutter per vakt

Ansatte og utstyr på danske sykehus utstyres nå med en databrikke slik at andre kan se hvor de befinner seg til en hver tid.

USA og EU er enige

Partene har blitt enige om nye regler for persondata.

Rapport kritisk til datalagringsdirektivet

En fersk ekspertutredning fastslår at det norske datalagringsdirektivet, som ikke er trådt i kraft, er i strid med menneskerettighetene.

Manglende personverntiltak kan koste dyrt

Mange bedrifter er, til tross for gode intensjoner, passive med å sette inn tiltak for å sikre personvernet. EUs personvernreform vil derimot få varsellampene til å blinke, sier advokat.

Jagland vil forsterke personvernet

Sjefen for Europarådet vil ha innskjerping på både privat og offentlig overvåkning.

data_chip.jpg

Vil ha nasjonalt rammeverk for personvern

Senterpartiet forsøker å isolere Arbeiderpartiet i spørsmålet om datalagring og personvern.

Annonse
Annonse
Annonse