Ledelse

Spekter-sjef Anne Kari Bratten mener verdien av arbeidskraften er like viktig for Norge som avkastningen fra Oljefondet.

– Kvinner, jobb tre timer mer

Spekter-sjef Anne Kari Bratten mener tiden er inne for å begynne å snakke om hvordan vi kan få nordmenn til å jobbe mer.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Dagens Næringsliv.

Bratten mener arbeidskraften er minst like viktig for Norge som avkastningen fra Oljefondet.

– Oljeprisen kan vi ikke gjøre noe med. Snakk heller om å utløse mer arbeidskraft, som vi kan gjøre noe med, sier hun til avisen.

Utspillet kommer to uker før det offentlige arbeidstidsutvalget legger frem råd og beregninger. Bratten og Spekter har også regnet på dette, og har kommet frem til at det er svært mye å hente på å få flere til å jobbe mer. Kvinners økende sykefravær og høye deltidsprosent bekymrer henne.

– I samme grad som mennes inntekt øker, øker kvinnenes tilbøyelighet til å jobbe deltid. Og det er kvinner uten barn eller med barn over 16 år hvor flest velger deltid – 43 prosent – mot 35 prosent blant småbarnsmødrene, sier hun til Dagens Næringsliv.

Tiltakene hun foreslår går ut på at det kan utløses en like stor verdi av økt arbeidstilbud som avkastningen av Oljefondet:

  • Øker kvinnene sin gjennomsnittlige arbeidstid fra 31 til 34 timer, kan det utløse 2300 milliarder i nåverdi
  • Fem prosent færre utenfor arbeidsstyrken gir 1450 milliarder
  • Om utdannelse fullføres ett år raskere enn i dag, og om reell pensjonsalder øker med ett år, gir hvert tiltak også 1450 milliarder i nåverdi
  • Med flere mindre poster for å øke arbeidstilbøyeligheten, gir Spekters kalkyler 7400 milliarder mer – nesten like mye som den totale norske oljeavkastningen
Powered by Labrador CMS