Samfunnsansvar

Ingrid Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp mener norsk utviklingspolitikk får for lite gjennomslag, fordi andre politikkområder kommer i veien.

– Utviklingspolitikken er svekket

Klima, våpen og handelspolitikk slår beina under utviklingspolitikken, viser Kirkens Nødhjelp i ny rapport.

Publisert Sist oppdatert

– Utviklingspolitikken er svekket, sier Ingrid Næss-Holm, leder for politikk og samfunn i Kirkens Nødhjelp til Dagsavisen.

Kirkens Nødhjelps lanserte den årlige rapporten «Fortsatt ustemt» under Arendalsuka tirsdag. Her pekte organisasjonen på at Norge, som i 2015 ga 34,5 milliarder kroner i utviklingshjelp, hemmer utviklingspolitikken. Kirkens Nødhjelp mener at åtte av 21 av regjeringens politikkområder undergraver målene for utviklingspolitikken.

– Norge gjør veldig mye bra, som å fremme menneskerettigheter, og har mye god politikk, både på nivå og innhold. Men bare bistand holder ikke for å stanse fattigdom, sier Næss-Holm til Dagsavisen.

Hun peker på tre områder der regjeringens politikk spriker særlig mye fra utviklingsmålene: våpeneksport, klima og handel.

Ifølge rapporten spriker målene i poltikkområdene mer enn tidligere år (se oversikt under).

– Målet om samstemthet er viktig først og fremst for at ikke en del av norsk politikk skal slå beina under en annen del av politikken, sier Næss-Holm.

Kirkens Nødhjelp mener ifølge rapporten at "utviklingsarbeidet har blitt svekket etter at utviklingsministeren forsvant" og mener det er nødvendig å ha en egen utviklingsminister. Videre anbefaler organisasjonen at regjeringen årlig innhenter en uavhengig og forskningsbasert vurdering av norsk samstemthet i utviklingspolitikken.

I tillegg bør regjeringen utarbeide en handlingsplan for en samstemt oppfølging av FNs bærekraftsmål, og sette ned en bredt sammensatt komité for oppnåelse av disse, etter modell fra Sverige, mener Kirkens Nødhjelp.

Her er oversikten over de 21 politikkområdene som Kirkens Nødhjelp har vurdert om stemmer overens med målene i utviklingspolitikken:

Kilde: Kirkens Nødhjelp
Powered by Labrador CMS