Ledelse

Må ledelse gi tapt for teknologien?

Teknologien kommer ikke til å gjøre lederens rolle overflødig - teknologi vil gjøre lederrollen mer krevende.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Lynda Gratton i et innlegg hos magasinet MIT Sloan Management Review. Gratton er professor ved London Business School, og har skrevet to bøker om teknologi og ledelse. Hun påpeker at teknologiutviklingen vil føre med seg forandringer for ledere på flere måter.

Lederrolle under press

En av Grattons observasjoner er at lederen som tilrettelegger og koordinator vil bli utfordret. Vi går fra hierarkier til flatere strukturer. Maskiner tar over mer og mer arbeid, læring foregår digitalt, arbeidsoppgaver blir mer og mer flytende. Alt dette bidrar til å gjøre ledelse, og lederrollen, til et mer diffust konsept. Hva er egentlig en leder?

Et av forholdene Gratton trekker frem, er forholdet mellom leder og ansatt. Uten teknologi sammenligner hun leder-ansatt-forholdet med et forelder-barn-forhold, der lederens rolle er preget av observasjon, produktivitetsvurdering og instruering. Med teknologien ser man imidlertid et skifte som gjør at leder-ansatt-forholdet i større grad blir et forhold mellom to voksne når det kommer til tilknytning og informasjonsutveksling. Teknologi gjør at mange flere av oss har mer informasjon om seg selv og andre enn tidligere, dermed blir det også lettere å ha et mer «voksent» syn på verden. Man kan lettere gjøre seg opp en mening om det som skjer.

Teknologi bidrar for øvrig til kunnskapsutveksling mellom de ansatte, læring over sosiale nettverk og man får bedre oversikt over hvor informasjonen kommer fra, påpeker Gratton. Lederen har ikke lenger monopol på informasjon og opplæring, noe som gjør det vanskelig å gjemme seg bak en gullbelagt tittel.

Hvem er den nye lederen?

Den lederen som Gratton omtaler som «den gamle lederen» - den passive, observerende, kontrollerende lederen, er sannsynligvis en utdøende rase, mener hun. Utryddet av kunnskapsutveksling, spesialistroller, flatere strukturer, kraftige teknologiplattformer og sosiale nettverk.

I syv år har Gratton studert virkningen teknologi har på ledelse. Hun har gjort undersøkelser og har jobbet med fokusgrupper med 60 ledere fra internasjonale selskaper. Ut fra dette har hun avdekket flere risikofaktorer «den nye lederen» må beherske i fremtiden. Dette er tre av dem: hvordan lede virtuelle team, hvordan lede grupper med folk fra ulike generasjoner, hvordan tilrettelegge for rask informasjonsutveksling på tvers av områder internt firmaet.

Alle dette handler om ledelse, men en ny type ledelse. Virtuell ledelse fremfor håndfast ledelse, ledelse av heterogene grupper fremfor homogene grupper og informasjonsutveksling på tvers av grupper i stedet for innad i grupper. Man må kunne inspirere, formidle, vise tillit og empati. Man må kunne bygge effektive team, sette korrekte mål og være en konfliktløser.

Dette er ifølge Gratton den nye lederen som teknologien er med å utforme.

Powered by Labrador CMS