Arbeidsliv

Kan arbeidsgiver forvente at ansatte jobber doble vakter når det er ekstra travelt?

Overtidsarbeid: Kan sjefen kreve at du jobber doble vakter?

Hen blir bedt om å jobbe doble vakter i butikken – er det lov?

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Jeg jobber i en mindre butikk i en stor by. Tidvis, og særlig rundt ferier som påskeferien, er det mye å gjøre på få ansatte, i tillegg til at fraværet ofte øker. Lederen min har flere ganger spurt om jeg kan jobbe doble skift, noe som innebærer at jeg er på jobb fra kl. 08:30 til kl. 21:00 – en time etter at butikken er stengt. Er dette lov?

Svar: Arbeidstiden skal som en hovedregel holdes innenfor rammene som er oppstilt i arbeidsmiljøloven § 10-4. Denne bestemmelsen regulerer hva som utgjør "alminnelig arbeidstid".

Det følger av bestemmelsen at den alminnelige arbeidstiden ikke skal overstige ni timer i løpet av 24 timer eller 40 timer i løpet av syv dager. Noen ganger har arbeidsgiver likevel behov for at en medarbeider jobber utover den alminnelige arbeidstiden, overtid er jo ikke uvanlig. Slikt behov kan være begrunnet i ulike årsaker, eksempelvis høysesong i butikken eller uvanlig mye fravær.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS