Ledelse

– Det å kunne kombinere min økonomiske forståelse med utvikling av service, er perfekt for meg i den stillingen jeg har nå, sier Årets Unge Leder i Reisebransjen 2022, Veronica Wammen Langøen.

Årets Unge Leder i Reisebransjen: – Elsker dialogen med andre mennesker

Veronica Wammen Langøen, hotelldirektør på Thon Hotel Orion i Bergen, ble tidligere i år kåret til Årets Unge Leder i Reisebransjen 2022, av HSMAI og samarbeidspartnere.

Publisert Sist oppdatert

­Hun overtok som direktør på Orion 1. mars i år, men har vært hotellsjef der siden 2017. Veronica trives veldig godt i Bergen og er ivrig Brann-supporter. Egentlig var det tilfeldig at hun havnet i hotellbransjen, men det er et valg hun ikke har angret på.

Du har økonomiutdannelse og mastergrad i markedsføring, hvorfor valgte du hotellbransjen?

– På slutten av utdannelsen, da jeg var på gründerskolen i Singapore, begynte jeg å lure på hva jeg egentlig hadde lyst til å gjøre fremover. Etterhvert fant jeg ut at jeg måtte ha en jobb som hadde med mennesker å gjøre. Så jeg tenkte, hva med hotell? Samtidig annonserte Thon Hotels etter en til å drive med salg, og jeg tenkte at det kunne passe for meg. Jeg har genuin interesse for service, har jobbet i servicebransjen tidligere og elsker dialogen med andre mennesker. Tidligere hadde jeg jobbet i klesbutikk, jeg elsket å gå på jobb, fordi jeg hadde dialog med mennesker hele tiden, og når jeg var i godt humør ble de i godt humør. Hotellbransjen er spennende, dagene er aldri like og det er også mange muligheter karrieremessig, ikke minst i en kjede som Thon Hotels. At det ble akkurat Thon Hotels skyldes at jeg kjente meg igjen i verdiene selskapet har. Egentlig var det veldig tilfeldig at det ble hotellbransjen for min del, men jeg har ikke angret et sekund.

Hvorfor nominerte Thon Hotels deg til denne prisen?

– Det skyldtes resultatene jeg leverte, for engasjementet og driven som hotellsjef i 2022. De mener jeg er god på omstilling og endring og har høy gjennomføringskraft. Det hadde også betydning at fra mars til juni i fjor måtte vi legge om fra hotelldrift til å være akuttmottak for ukrainske flyktninger. Samtidig måtte vi sørge for at medarbeiderne ble værende og at gjestene var fornøyde. Det var en tøff og utfordrende prosess og noe utenom det vi driver med til vanlig, men vi kom oss godt gjennom denne perioden.

Hvordan legger du opp en typisk arbeidsdag?

– Det første jeg gjør når jeg kommer på jobb er å gå en runde på huset. Da tar jeg gjerne med kaffekannen. Jeg kjenner alle som jobber her godt, og vi er opptatt av å ha et godt arbeidsmiljø. Så går jeg ut i restauranten og snakker med gjester og skjenker kaffe. En av mine tidligere ledere tipset meg om å ikke legge møter før frokosten er ferdig, slik at jeg kan være tilgjengelig denne tiden når det er mye trafikk. Ingen dager er like i hotellbransjen, men vi vet at det er hektisk i perioden rundt frokost og utsjekk, så da har jeg mulighet å hjelpe til der det trenges. Så har jeg faste møter med avdelingsledere på ulike dager og et ukentlig driftsmøte med ledergruppen. Jeg jobber alltid med å se fremover, er stadig på jakt etter nye ting vi kan gjøre for å forbedre oss. Det kan bli lange dager, men jeg prøver å disponere tiden min slik at jeg er veldig på når jeg er på jobb og kobler av når jeg kommer hjem.

Er det noen forandringer du vil gjøre på hotellet etter at du nå har overtatt som direktør?

– Jeg fikk jo veldig mye ansvar som hotellsjef, så det vil ikke skje noen radikale endringer nå. Jeg tror den lederstilen som er lagt opp til vil føre oss dit vi skal.

Hva gir deg mest i jobbsammenheng?

– Det er effekten av å gi god service til gjestene. Jeg elsker utfordringer og å se at medarbeidere vokser og får mestringsfølelse. Det er også givende at jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, og det tror jeg også alle medarbeiderne på hotellet gjør. Jeg liker tall, så det å kunne kombinere min økonomiske forståelse med utvikling av service, er perfekt for meg i den stillingen jeg har nå.

Hvordan vil du beskrive din lederstil?

– Jeg har fått høre at jeg er motiverende og inkluderende, også at jeg er veldig tydelig både med tanke på forventninger, hvilke mål vi skal jobbe mot og at jeg har høy gjennomføringsevne, det er ikke bare prat. Jeg tror også at jeg er en positiv person som alltid ser muligheter, fremfor begrensninger. Jeg tror at positivitet og godt humør smitter og er genuint opptatt av både gjester og medarbeidere.

Hvordan er det å være hotelldirektør i Bergen, ser du mye til kollegaene på andre hoteller?

– Vi har en hotellgruppe på tvers av kjedene, der direktørene samles med jevne mellomrom. Ellers er VisitBergen et samlingspunkt og Bergen Næringsråd. Vi har også et godt samarbeid mellom de forskjellige Thon-hotellene i byen. Det skjer mye i hotellbransjen i Bergen, med nye prosjekter osv.

Vintersesongen nå har vært over all forventning, så vi har hatt en veldig god start på året. Bergen som destinasjon tiltrekker turister hele året og det er flere turister her i vintersesongen enn tidligere. Prognosene fremover ser også veldig gode ut. Det virker som dette er gjengs for hele hotellbransjen i Bergen.

Hva er spesielt med Hotel Orion, hvem er gjestene?

– Vi har en veldig god atmosfære på hotellet, gjester som kommer hit sier ofte at de merker at medarbeiderne synes det er gøy å være på jobb. I ukedagene har vi mange jobbreisende, på grunn av gode parkeringsmuligheter tiltrekker vi gjerne gjester som kommer med bil. I helgene og om sommeren er det selvfølgelig mange fritidsreisende, vi har hatt en god økning av norske gjester etter pandemien og de utenlandske turistene er også tilbake.

Hotellet ble totalrenovert i 2017 og alle rom er pusset opp med farverikt interiør, som Thon Hotels er kjent for. I 2017 fikk vi også seks nye møterom, to suiter, en lounge i 11. etasje og treningsrom, alle populære lokaler for våre gjester.

Hvilke fritidsinteresser har du?

– Jeg har to små jenter, som jeg liker å være så mye sammen med som mulig. Jeg elsker å folk på besøk og at de skal føle seg hjemme, akkurat som på hotellet. Av fritidsaktiviteter er jeg glad i fotball (har hatt sesongkort med min far siden jeg var 11 år), reise og å være med familie og venner. Ellers har vi overtatt en låve fra familien til min mann på Austrheim, som vi bruker tid på å renovere. Når vi har anledning liker jeg å være på hytten til mine foreldre i Hardanger, der får jeg virkelig finne roen.

Har du noen favorittdestinasjoner, eller -hoteller?

– Jeg har spansk familie, med røtter på Gran Canaria og drar ofte og besøker min morfar som bor der. Favorittdestinasjonen min ellers er Lofoten, Thon Hotel Svolvær. Der drømmer jeg om å ta med hele familien ved en anledning.

Hvilke ambisjoner har du i bransjen fremover?

– Jeg er veldig opptatt av å videreutvikle meg selv, både faglig og som leder, jeg er jo fortsatt ung, også ifølge prisen «Årets Unge Leder». Jeg jobber hele tiden mot nye utfordringer og mål, og er glad jeg er en del av en kjede som satser på videreutvikling av ansatte. Jeg trives veldig godt i Bergen, Bergen er Norges beste by og jeg er ivrig Brann-supporter.

Mini-CV

  • 2023 – Hotelldirektør, Thon Hotel Orion
  • 2017 – 2023 Hotellsjef, Thon Hotel Orion
  • 2016 – 2017 Konferansesjef, Thon Hotel Rosenkrantz
  • 2013 – 2015 Account manager, Thon Hotels
  • 2011 – 2013 Mastergrad i markedsføring, Aarhus School of Business
  • 2008 – 2011 Bachelor i økonomi og administrasjon, Høgskolen i Bergen
Powered by Labrador CMS