Etterretninger nr. 24, 2008

Denne ukens etterretninger omhandler bl.a oversikt over glemte byer, global meningsmåling med økt tro på Kina som stormakt og avismarkedet i USA.

Publisert Sist oppdatert

1. Kolmanskop (Namibia) – begravet i sand

I 1908 ble havnebyen Lüderitz i sør-Namibia rammet av diamantfeber. Folk rushet inn i ørkenen og frembragte Kolmanskop. Innen to år var byen komplett med casino, skole, sykehus og ekslusive boliger. Slutten på eventyret begynte imidlertid med fallet i diamantprisene etter andre verdenskrig. I løpet av 1950-årene ble byen helt forlatt, og sanden begynte igjen å få overtaket.

2. Prypiat (Ukraina) – Hjem for Tsjernobyls arbeidere

Byen var hjem for arbeiderne ved kjernekraftverket i Tsjernobyl, og ble forlatt i 1986 etter atomulykken. Befolkningen på 50.000 forsvant. Inntil nylig var stedet i praksis et museum som dokumenterte Sovjet-æraen. Beboerne fikk nemlig bare lov til å ta med seg en koffert med dokumenter, bøker og klær etter ulykken. Mange av leilighetene ble imidlertid plyndret i etterkant av årtusenskiftet.

3. San Zhi, Taiwan – futuristisk feriested

Stedet ble opprinnelig bygget som et luksusferiested for rike. Men etter en rekke fatale ulykker under byggingen ble den stoppet. En kombinasjon av mangel på penger og vilje gjorde stansen permanent, og de merkelige bygningene står igjen som et minne over tapene. Ryktene i området sier at byen nå hjemsøkes av gjenferdene til de døde arbeiderne. Hele affæren ble forsøkt dysset ned av regjeringen, som satte i gang byggingen.

4. Craco, Italia - middelalderby

Helt sør i Italia ligger Craco. Byen kan dateres tilbake til 1060 da området var eid av erkebiskop Arnaldo. I 1891 bodde over 2.000 mennesker i byen. I løpet av de neste 30 årene emigrerte 1.300 mennesker til USA, på grunn av dårlige innhøsting, jordras og krig. I 1963 ble byens gjenværende 1.800 innbyggere flyttet til dalen Craco Peschiera, og Craco begynte sitt forfall.

5. Oradour-sur-Glane, Frankrike – grusomheter fra 2. verdenskrig

Under 2. verdenskrig ble 642 innbyggere massakrert av tyske soldater, som straff for fransk motstand. Tyskerne hadde opprinnelig tenkt å angripe den nærliggende byen Oradour-sur-Vayres, men ved en feiltagelse ble det ikke slik. Ifølge overlevendes beretninger ble mennene samlet i låver, hvor de ble skutt i bena for å dø langsomt. Kvinnene og barna som var samlet i en kirke ble utslettet av maskingeværild i det de forsøkte å flykte. Byen ble rasert av tyskerne etterpå. Ruinene står som et minne over hendelsene.

6. Gunkanjima, Japan – den forbudte øy

Øya er en av 505 ubebodde øyer utenfor Nagasaki. Navnet betyr slagskipøya på grunn av de høye fjellveggene som stiger opp fra havet. Øyas historie begynner i 1890 da Mitsubishi kjøpte øya og startet et prosjekt for å utvinne kull fra havbunnen. Dette skapte stor oppmerksomhet og i 1916 ble de tvunget til å bygge Japans første store murbygning på øya – en bygning som kunne fungere som bolig for arbeiderne og beskytte dem fra vinden. I 1959 bodde det hele 853 mennesker per hektar land – en av de høyeste befolkningstetthetene noensinne registrert i verden. Men ettersom olje og bensin erstattet kull i Japan på 60-tallet, ble kullgruvene stengt i 1974. For øyeblikket er øya forbudt område, men ble brukt som kulisser for innspillingen av filmen Battle Royale i 2003.

Referanse: www.oddee.com

Kina

Kina danker ut USA som ledende stormakt

Det er ikke bare i OL at kineserne er i ferd med å ta USAs plass som verdens mest dominerende nasjon. Stadig flere lar seg overbevise om at Kina vil overta USAs rolle som verdens ledende supermakt. Et flertall av tyskere, spanjoler, franskmenn, briter og australiere mener Kina har eller er i ferd med overta USAs rolle som verdens supermakt. Og kineserne selv har klokkertro på egen nasjon. 50 prosent av kineserne mener landet deres er, eller snart vil bli verdens mektigste. Også en tredjedel av amerikanerne har tro på Kina, selv om flertallet fortsatt bikker i amerikansk favør. Japanerne derimot har minst tro på at Kina noen gang vil bli verdens mest toneangivende stat. 67 prosent av japanerne mener Kina aldri blir klodens supermakt.

Referanse: Pew Research Center

Klima

Amerikanske byer vil måle utslipp

New York, Denver og Las Vegas er blant 21 amerikanske byer som nå skal kartlegge og måle sine karbonavtrykk. Klimaprosjektet er en del av arbeidet med å redusere byenes klimautslipp. Byene vil bruke det samme kartleggingssystemet som brukes av 1.300 selskaper.

«Hvis byene ikke måler disse utslippene, så kan de ikke håndtere dem,» sier Paul Dickinson, sjef i Carbon Disclosure Project (CDP). CDP, organisasjonen som representerer 385 globale institusjonelle investorer, samarbeider med byene om dette klimaarbeidet.

Byene skal samle utslippsdata fra kommunale funksjoner som politi og brannvesen, fra avfallstjenester og fra andre offentlige bygninger. De vil også måle de samlede utslippene fra hver enkelt by.

«Når de store utslippene er identifisert, så bør selskaper med ekspertise på energieffektivitet hentes inn for å redusere energibruken slik at byene både sparer penger og kutter utslipp,» påpeker Dickinson. Han mener denne prosessen burde føre til en fundamental restrukturering i hvordan byer konsumerer energi. Byene bør – på samme måte som bedrifter allerede gjør det – rapportere sine utslippsdata til CDP. Byene konkurrerer om næringsliv, investeringer og talenter, og håndtering av klimautfordringene kan gjøre dem attraktive, tror sjefen for Carbon Disclosure Group, Dickinson, som også jobber med å utvide prosjektet til andre byer i andre land.

Referanse: redorbit.com

Medier

Dødt avismarked i USA

Kursen på flere børsnoterte amerikanske papiraviser har falt som en sten det siste året. Og investorene holder seg unna avisene. Da The Sun-Times Media Group uttalte at de var interessert i å selge storavisen Chicago Sun-Times og en rekke mindre aviser i vår, vakte det i følge toppsjef Cyrus F. Freidheim jr. interesse hos flere. Siden den gang har imidlertid ingenting hendt. Børskursen på selskapet er imidlertid ned med hele 91 prosent til 34 millioner dollar.

Interessen var også fraværende da News Corporation uttalte at de var interessert i å selge flere mindre avistitler etter oppkjøpet av Dow Jones & Company. Aksjekursen for andre avishus som Journal Register Company og GateHouse Media er ned med over 98 prosent siden starten av 2007.

De store, kjente avishusene er heller intet unntak. The Washington Post Company er ned 24 prosent, New York Times er ned 26 prosent og Gannett er ned 52 prosent.

«Markedsverdien på enkelte av disse selskapene utgjør bare en bit av verdien, og det ville vært ekstremt enkelt å gå inn å kjøpe dem. For et år eller to siden ville noen ha gjort det,» sier Goldman Sachs-analytiker Peter Appert.

Referanse: New York Times

Underholdning

Google med gratismusikk i Kina

99 prosent av all nedlastet musikk i Kina er piratkopiert. Nå har musikkindustrien gått i partnerskap med søkegiganten Google for i hvert fall å få annonsekroner for filene som lastes ned. Dette skjer gjennom tjenesten Music Onebox som lar brukerne laste ned og høre på musikk gratis. Brukere utenfor Kina nektes adgang til tjenesten.

Denne lovlige tjenesten vil hjelpe brukerne å unngå døde lenker, treg nedlasting og dårlig kvalitet, ifølge Google. Annonseinntektene vil deles mellom Google, nettstedet top100.cn og plateselskapene. Samtidig får Google en ny mulighet til å ta opp konkurransen med den kinesiske markedslederen innen søk, Baidu. Dette selskapet har 70 prosent av det kinesiske søkemarkedet, men opptil 30 prosent av selskapets trafikk forventes å komme fra ulovlig nedlasting av musikk.

Omsetningen fra lovlig distribuert musikk i Kina anslås til å være på 76 millioner dollar, og utgjøre mindre enn en prosent av det globale musikksalget.

Referanse: AP, PaidContent

Energi

Vindmøller på svenske hustak

Malmø planlegger nå å plassere vindmøller på byens hustak. Målet er å utnytte den kraftige vinden fra Øresund.

«Malmø kan bli «vindenes by» og en foregangsby når det gjelder storsatsing på vindkraft midt i bymiljøet,» sier sjefen for byens miljøstrategiske avdeling, Per-Arne Nilsson. I første omgang er planen å installere vindkraftverk på mindre eiendommer, men med tiden vil ikke Nilsson utelukke at vindkraftprosjektet også vil inkludere fleretasjers hus i de sentrale og tettbebygde områdene av byen.

«At det blåser mye i Malmø er noe vi alle vet. Nå har vi en sjanse til å utnytte det faktum til noe positivt», sier han.

Referanse: www.skanskan.se

Verden i tall

96% Andel kinesere som synes økende priser er et stort problem

89% Andel kinesere som synes gapet mellom fattig og rik er et stort problem

80% Andel kinesere som mener at miljøproblemene bør prioriteres selv om det fører til lavere vekst og færre arbeidsplasser

78% Andel kinesere som mener korrupte byråkrater er et stort problem

74% Andel kinesere som mener luftforurensing et stort problem

66% Andel kinesere som mener vannforurensing er et stort problem

68% Andel kinesere som mener arbeidsledighet er et stort problem

61% Andel kinesere som mener kriminalitet er et stort problem

61% Andel kinesere som mener korrupte næringslivsfolk er et stort problem

56% Andel kinesere som mener arbeidsforhold for arbeidere er et stort problem

42% Andel kinesere som mener utdanning er et stort problem

39% Andel kinesere som mener trafikk er et stort problem

Kilde: The Pew Research Center

Powered by Labrador CMS