Samfunn

Kristin Skogen Lund vil verne jobbfremmende tiltak når regjeringen skal dekke inn flyktningkostnadene.

NHO: – Skjerm jobbskapende tiltak

NHO-sjef Kristin Skogen Lund vil at jobbskapende tiltak ikke skal lide når flyktningkrisen skal dekkes inn i budsjettet.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver NHO på sine hjemmesider.

Vekstfremmende tiltak som skaper jobber og velferd bør ikke røres når de økte kostnadene til flyktninger og asylsøkere skal dekkes inn på neste års statsbudsjett.

Fredag kommer regjeringens anslag på de økte kostnadene neste år, gjennom et såkalt tilleggsnummer til statsbudsjettet. Da forteller regjeringen hvordan dette foreslås dekket inn gjennom kutt eller økt pengebruk. Ifølge Dagens Næringsliv kan denne summen komme på 9,5 milliarder kroner for 2016.

– Mer oljepenger nå kan føre til sterkere krone og en forverret konkurranseevne for eksportrettet næringsliv. Samtidig er det, i den alvorlige situasjonen norsk økonomi er inne i, viktig å skjerme jobbskapende tiltak. For her ligger fremtidens jobber. Det er disse tiltakene som skal få ny fart i norsk næringsliv, sikre arbeidsplasser og skape nye, sier Skogen Lund.

NHO-sjefen foreslår i stedet følgende kutt:

  • Skjerpet krav til effektivisering/avbyråkratisering av offentlig sektor gjennom en reduksjon av bevilgningene med 1%, ikke 0,5% som foreslått. Virkning statsbudsjett 2016: 1,5 milliarder kroner.
  • Redusere personskattelettelsene i skattereformen. Virkning statsbudsjett 2016: 3,9 mrd.
  • Droppe økningen av grunnpensjon for gifte/samboende pensjonister. Virkning statsbudsjett 2016: 0,9 mrd (2017: 2,7 mrd).
  • Flytte tyngden i beskatningen til fordel for bedriftenes verdiskaping, og mer mot bolig. Det er en skjevhet mellom beskatning av næringsvirksomhet og boliger. Boliger er veldig lavt beskattet i Norge i forhold til andre land. Virkning ikke beregnet.
  • I tillegg er det viktig med høyt trykk på nødvendige reformer som gir innsparinger både på kort og noe lengre sikt: Blant annet forenkling for næringslivet, å gjennomføre pensjonsreform fullt ut også i offentlig sektor, økt bruk av konkurranse og velferdsreformer som stimulerer til å stå i arbeid. Virkning ikke beregnet.
Powered by Labrador CMS