Europa

Et egyptisk militærhelikopter flyr over vraket av det russiske flyet som styrtet på Sinai-halvøya i helgen.

Terrorekspert venter kraftig svar fra Russland etter flystyrt

Terrorforsker Magnus Ranstorp tror Russland vil svare på en brutal måte dersom det stemmer at IS sprengte passasjerflyet som styrtet over Sinai-ørkenen.

Publisert Sist oppdatert
– Dersom det er IS som står bak dette så er det ikke sikkert de har tenkt så godt gjennom konsekvensene. Dette er i så fall et nasjonalt traume for Russland. De kommer til å svare på en brutal måte, sier Ranstorp til VG, og legger til:

– IS har vekket bjørnen.

Amerikansk etterretning opplyste onsdag at en bombe om bord var trolig var årsak til at det russiske passasjerflyet styrtet på Sinai-halvøya, og det er sannsynlig at Den islamske staten (IS) sto bak.

Ranstorp ser heller ikke bort ifra at det stemmer at det er IS som står bak.

– Men dersom det stemmer, så er dette en eskalering fra IS. IS på Sinai har vært litt i skyggen av de andre delene av IS, selv om også de har begynt å vise muskler etter hvert, sier Ranstorp, som tror både Russlands involvering i konflikten og et ønske om å underminere turistnæringen i Egypt kan være eventuelle motiv.

Analyserer ferdskriver

Alle de 224 menneskene om bord, mesteparten russiske turister, omkom da flyet fra det russiske selskapet Metrojet styrtet på Sinai-halvøya lørdag. Flyet var på vei fra Sharm el-Sheik til St. Petersburg.

Russiske eksperter jobber nå sammen med egyptiske eksperter med å analysere de to svarte boksene med ferdsskriveren og taleregistratoren fra ulykkesflyet.

– Flyet kunne ikke bare brekke opp i biter i luften, og det er heller ingen tegn på at det ble truffet av en rakett, sier en annen kilde i det russiske luftfartsmiljøet.

Etterforskere har nå hentet ut og fått bekreftet innhold på ferdsskriveren fra det styrtede russiske flyet i Egypt. Men taleregistratoren er delvis ødelagt, og det vil derfor ta lengre tid å gjenopprette dataene som ligger der.

Terrorfrykt

Storbritannias regjering frykter også at det var en bombe eller andre former for eksplosiver som forårsaket flystyrten.

– Mens etterforskningen pågår, kan vi ikke slå fast hvorfor det russiske flyet styrtet. Men etter hvert som mer informasjon legges fram, er vi i økende grad bekymret over at flyet kan ha styrtet som følge av eksplosiver, opplyser en talsmann for statsminister David Cameron i en uttalelse som regjeringen publiserte onsdag ettermiddag.

Om Cameron sitter på informasjon som andre ennå ikke har tilgang til, vites ikke, men han snakket tirsdag med sin egyptiske kollega, president Abdul Fattah al-Sisi, via telefon. Sisi avviste tidligere tirsdag at flyet var blitt skutt ned av militante opprørere. Torsdag drar Sisi til London for å møte Cameron. (©NTB)

Powered by Labrador CMS