Ledelse

Flere kvinnelige ledere godt for bunnlinjen

En enorm global undersøkelse har sett på hva som skjer når kvinner inntar ledelsen. Bare gode ting, viser det seg.

Publisert Sist oppdatert

Kvinner i ledelsen er godt for bunnlinjen. Det slås ettertrykkelig fast av tenketanken Peterson Institute for International Economics, som ble grunnlagt av Peter G. Peterson handelsminister under president Nixon. Tenketanken har analysert 21980 selskaper i 91 land for å undersøke hvilken effekt kvinner i ledelsen har på selskapets utvikling og resultater. Rapporten har blitt til med støtte fra revisor- og rådgiverselskapet EY.

Positiv korrelasjon

Rapporten tør ikke bruket ordet statistisk sammenheng, men dataene viser en klar positiv korrelasjon. Det er generelt flere kvinner i selskaper som går godt. Rapport-forfatterne mener dette antyder to ting: Selskaper er tjent med å behandle menn og kvinner likt, eller at kvinner faktisk bidrar til å gjøre selskap bedre.

Men dataene viser også mer. Det er flere kvinner i ledelsen i land der kvinner gjør det relativt godt i matematikk. Det er også flere kvinner i ledelsen i store selskaper i forhold til mindre virksomheter. Tilgangen på papperm bidrar også positivt på kvinneandelen.

60 prosent av selskapene i utvalget hadde ingen kvinnelige styremedlemmer. Rett over halvparten hadde ingen kvinner i toppledelsen, og kun 5 prosent hadde kvinnelig toppsjef.

Styrekvoter ingen effekt

Men kvinnekvoter i styrene finner rapporten ikke støtte for. Eller dataene viser i hvert fall ikke at fastsatte krav til kvinner i styrene medfører at selskapene går bedre, men de finner heller ikke at kvinnerkvoter gjør selskapene dårligere.

McKinsey: Likhet mellom kvinner og menn i arbeidslivet vil gjøre verden 25 prosent rikere

Selv om mye gjenstår også her i Norge, er nordiske kvinner helt i tet internasjonalt når det kommer til karrierestigen. Og gevinsten for verden av flere kvinner på topp er ikke akkurat marginal. McKinsey Global Institute anslo i 2015 at dersom kvinner skulle oppnå paritet med menn, altså at menn og kvinner deler likt på ledelsesoppgavene, vil global produksjon, globalt bruttoprodukt, øke med 25 prosent sammenlignet med om status quo fortsetter.

Powered by Labrador CMS