Samfunn

PRØVER SEG? Det er ventet at økonomiminister Sigmar Gabriel (SPD) vil utfordre Angela Merkel i valget neste år.

Press på Sosialdemokratene etter Merkel-kunngjøring

Det tyske sosialdemokratiske partiet er under stort press til å kunngjøre sin statsministerkandidat etter at statsminister Angela Merkel kunngjorde at hun vil stille til gjenvalg.

Publisert Sist oppdatert

Kunngjøringen vil «skje snart», sa Ralf Stegner i Sosialdemokratene (SPD) til den tyske kringkasteren ZDF mandag morgen.

62 år gamle Merkel bekreftet søndag kveld at hun vil forsøke å bli statsminister for en fjerde periode. Hvis Merkel blir sittende som statsminister i fire år til, vil hun ha tangert etterkrigsrekorden til Helmut Kohl, som var regjeringssjef i 16 år.

CDU, som er blitt ledet av Merkel siden 2000, har større oppslutning enn sin historiske rival SPD, som har mistet bortimot annenhver velger siden slutten av 90-tallet og har nå rundt 22 prosent oppslutning. Partiet sitter i regjering sammen med CDU.

SDP har ennå ikke lansert sin statsministerkandidat, men det er ventet at økonomiminister Sigmar Gabriel vil utfordre Merkel.

Gabriel er imidlertid en kontroversiell skikkelse som ifølge kritikerne ikke vil være i stand til å samle SPD bak seg. En annen mulig kandidat er den nåværende lederen av EU-parlamentet, Martin Schulz, som ifølge tyske medier vil overta som utenriksminister etter Frank-Walter Steinmeier i februar.

Tyskland holder valg på ny nasjonalforsamling neste år.

Powered by Labrador CMS