Samfunn

Francois Fillon.

Sarkozy ute av presidentkampen i Frankrike

Publisert Sist oppdatert

Tidligere president Nicolas Sarkozy er søndag ute av nominasjonskampen om å bli Frankrikes neste president etter at velgere i det konservative partiet UMP ga 44 prosent av stemmene til Francois Fillon.

Mannen som ledet på meningsmålingene, Alain Juppé, fikk 22 prosent av stemmene.

Fillon og Juppé, som begge har vært statsministre tidligere, vil gå til en avgjørende stemmeomgang, siden paritets presidentkandidat må ha over 50 prosent av stemmene.

Fillon beskrives som en sosialkonservativ politiker med liberale ideer for økonomien. Han er kjent for å beundre Margaret Thatcher.

Den største spenningen før valget var hva som ville bli Nicolas Sarkozys skjebne. Etter at han gjorde comeback har han tidvis posisjonert seg til høyre for Marine Le Pen, lederen for det nasjonalpopulistiske partiet Front National.

Venstresiden er svært splittet og de aller fleste forventer at det blir UMP og Front National som kommer til å gjøre opp om hvem som får presidenten.

Mange eksperter på fransk politikk spurte seg hva som kom til å skje dersom franske velgere skulle bli nødt til å velge mellom Sarkozy og Le Pen i en eventuell siste valgomgang. Etter Brexit i Storbritannia og Donald Trumps relativt overraskende seier i USA, er det ikke lenger utenkelig at nasjonalpopulister skal kunne vinne også i Frankrike.

Selv om Le Pen nå ikke møter Sarkozy, har hun reelle sjanser fortsatt. Meningsmålinger viste tidligere i høst at Juppé lå an til å slå Le Pen med god margin i et eventuelt presidentvalg mellom de to. Fillon er derimot mindre populær blant medianvelgerne og regnes som en enklere konkurrent for henne.

Sarkozy uttalte etter tapet at han nå vil støtte Fillon videre. Sosialistene avholder sitt nominasjonsvalg i januar.

Powered by Labrador CMS