Samfunnsansvar

Sol og vind vil utgjøre halvparten av Europas kraftproduksjon innen 2040.

– Sol og vind utgjør halvparten av energimiksen i Øst-Europa innen 2040

Statnett forventer «fundamentale endringer» i kraftproduksjonen i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Statnett presenterte torsdag sin markedsanalyse for Norden og Europa fram mot 2040. Framskrivningene spår at fornybar kraft vil erstatte fossil, og at kraftsektoren blir sentral i omleggingen av energisystemet.

– Denne analysen forsterker det langsiktige bildet vi allerede har sett en stund. Men selv om trendene er tydelige, er det mye usikkerhet knyttet til hvor omfattende endringene blir. Dette gjelder ikke minst utviklingen av kraftprisene, sier Anders Kringstad, leder for Markedsanalyse i Statnett, i en pressemelding.

Sol og vind vinnere

Statnetts markedsanalyse legger til grunn at EU når sine klimamål fram mot 2030 og 2040. Ut ifra dette scenarioet spår Statnett at sol- og vindkraft vil utgjør halvparten av Europas totale kraftproduksjon innen 2040. Det er fordi lavere utbyggingskostnader og større grad av effektivitet vil føre frem sol og vind som vinnere innen forbybarkraft.

Samtidig vil kull- og kjernekraft bli lagt ned på grunn av dårlig lønnsomhet, høy alder og politikk, spår Statnett.

Statnett forventer en «fundamental endring» både i kapasitets- og produksjonsmiksen framover. Man viser til at utbyggingen, særlig av sol- og vindkraft, går i høyt tempo. Statnett skisserer opp et scenario der fornybarandelen i EU10-landene (Bulgaria, Tsjekkia, Estland, Ungarn, Latvia, Litauen, Polen, Romania, Slovakia og Slovenia) øker fra 27% i dag til hele 64% i 2040.

Slik venter Statnett at energimiksen i EU10-landene vil se ut*:

*Markedsanalysen forutsetter at EU når sine vedtatte mål innen energi og klima til 2030, og at denne utviklingen fortsetter videre fram til 2040.

Spår kraftig vekst i elbiler

Statnett tror det vil bli en kraftig økning i elbilforbruket i Norden mellom 2025 – 2040. Man venter en økning i forbruket fra 0,5 TWh i hele Norden i 2020, til 6 TWh i 2030 og 24 TWh i 2040. Av de 24 er 6 TWh i Norge.

Man venter også en økning i antallet hydrogenbiler, og mener at disse vil dele markedet med elbiler i 2040.

Statnett venter også at kraftprisene vil øke fram mot 2030. De spår gjennomsnittspriser på 40-50 euro/MWh per i år i hele Nordvest-Europa. Prisøkningen skyldes høyere priser på gass og CO2.

Statnett venter at kraftprisene i Norge og Norden vil følge prisene i Europa, men legger til at utbygging av mer uregulert produksjon kan gi lavere nordiske kraftpriser i sommerhalvåret, sammenlignet med det europeiske prisnivået.

Powered by Labrador CMS