Ledelse

Sosialantropologer som endringsledere: – Tar ikke for gitt at svarene er kjent

For sosialantropologene er det viktigste å forstå den aktuelle situasjonen i hver enkelt bedrift.

Publisert Sist oppdatert

– Hva er den største forskjellen mellom en sosialantropolog som jobber med endring og andre faggrupper som driver med endringsarbeid?

– Forskjellen vil ligge i at vi ikke har ferdiglagde modeller for hvordan ting bør gjøres. Tilnærmingen er i mye større grad basert på hvordan den aktuelle situasjonen er for den aktuelle bedriften. Vi pleier å si at det viktigste er at man ikke kan ta for gitt at man kjenner svarene på forhånd, sier Carla Dahl-Jørgensen, professor i sosialantropologi ved NTNU.

Observasjon

Den viktigste metoden sosialantroprologer bruker, er deltagende observasjon. Antropologen er da sammen med de ansatte over tid. Hun ser hva som skjer, hører hva de snakker om og forsøker å forstå hva slags forventninger de har til arbeid, kolleger og organisasjonen. Hva snakkes det om i lunsjpausen og i møter? Hvordan tas egentlig beslutningene? Hva sier folk, og hva blir ikke sagt?

– En antropolog jobber for å forstå dynamikken i grupper og samspillet mellom individer. Hvordan er den uformelle organiseringen? Det som er viktig, er ikke nødvendigvis det som kommer frem i formelle fora. Den uformelle måten mennesker samhandler på kan være like viktig, om ikke viktigere, mener Dahl-Jørgensen. Det tar tid, og du må stole på den personen som gjør observasjonene, men ifølge professoren kan du få noen gode svar.

I tillegg til deltagende observasjon kan det benyttes andre metoder, for eksempel nettverksanalyser der det kartlegges hvem som omgås hvem og hvorfor, eller dagbøker - hvor folk skriver ned hva de har gjort om dagen og hvilke følelser de har hatt rundt det.

Finner mønstre

– Med slike metoder kvantifiserer vi ikke, men vi kan få frem noen mønstre. Hvem er de viktige aktørene? Hvor er de sentrale arenaene? Dette er faktorer det er nyttig å ha kunnskap om hvis man ønsker endring, sier professoren, som mener sosialantropologi er en nyttig tilnærming i arbeidlivet; særlig i den norske modellen hvor medvirkning og medbestemmelse blir sett på som veldig viktig.

– Vi går dessuten inn i naturlige settinger, i hverdagssituasjonene til folk. Der sier og gjør folk andre ting enn det som vil komme frem i et formelt møte.

– Er det problematisk at en leder, som er i en maktposisjon, bruker sosialantropologiske metoder?

– Lederens maktposisjon vil være med å påvirke både det som sies og det som ikke sies, og det er ikke så lett å blande de to rollene. Det kan være bedre å la en uavhengig personen foreta observasjonene.

Powered by Labrador CMS