Ledelse

Aud-Karin Hovi er i dag kirkeverge for Nord-Aurdal kirkelige fellesråd.

- Et utgangspunkt for samtale og refleksjon

Kirkeverge Aud-Karin Hovi i Nord-Aurdal har brukt enneagrammet som leder.

Publisert Sist oppdatert

Hovi mener ennegrammet er godt egnet til å få i gang en samtale og reflektere over hvordan både ledere og ansatte reagerer i stressende situasjoner og hvordan man kan ta i bruk de ressursene som er i hver enkelt for å levere best mulig.

Første gang hun brukte det var da hun som mellomleder i Kirkerådet hadde ansvaret for oppbyggingen av en ny økonomiseksjon i forbindelse med en stor virksomhetsoverdragelse. Det var mye stress og press forbundet med denne prosessen, og Hovi ønsket å vite mer om hvordan de ansatte kunne levere bedre i pressende og stressende situasjoner og ikke minst hvordan hennes lederskap ble påvirket.

– Jeg opplever enneagrammet som en veldig tilgjengelig metode som ganske raskt gir mening både for meg som leder og de ansatte og det kan brukes individuelt og i team, sier hun. I starten var Kristin Aase med som veileder når seksjonen skulle bruke verktøyet, men Hovi og teamet brukte det også selv etterhvert.

Frivillig hva man vil dele

I starten var det ifølge Hovi noe skepsis blant de ansatte til å ta testen som danner grunnlaget for å si hvilken type hver enkelt er, men etter hvert som de gikk dypere inn i metoden syntes ifølge Hove de fleste at enneagrammet ga mening som et utgangspunkt for samtale og refleksjon rundt en krevende prosess internt.

Det var opp til den enkelte om de ønsket å dele hvilken type de var med de andre, noe de aller fleste ville, ifølge Hovi. Hun vektlegger også at det må være lov for den enkelte å si at de ikke vil være med på å ta en slik test. Tillit er helt avgjørende i hele prosessen, understreker hun. Erfaringen hennes er at enneagrammet har gjort det lettere å komme inn på folk.

– Mange blir bedre kjent med seg selv og mer klar over sine blinde felt, altså sånn andre oppfatter deg når du er stresset eller presset, men som du ikke alltid ser selv, sier hun. Hovi mener at heller ikke lederen.

Hovi mener at heller ikke lederen må være så redd for å avsløre sine egne fallgruver i en slik prosess. Hun minner om at poenget er å oppdage hvem man blir i stressende og pressende situasjoner, slik at andre kan ta høyde for det. Og enda viktigere, hvordan man kan glede seg over og benytte sine ressurser enda bedre.

Bli bedre kjent med deg selv som leder

Brukte tid

Metoden er ingen «quick-fix.» Hovi og teamet hun ledet brukte enneagrammet over flere samlinger i løpet av en to-års periode, forteller hun. – Det kan være en lang prosess for folk å ta inn over seg hva som kjennetegner den typen de er på godt og vondt, men etter hvert kjenner de fleste seg igjen, sier hun. Hovi mener samtidig at det er viktig å skape en trygghet rundt at det er de enkelte typers fallgruver og utviklingsmuligheter som danner rammen for en samtale innad i en gruppe, og ikke nødvendigvis den enkeltes personlighet. Og det er fullt mulig å være en hovedtype, men ha innslag av andre typer.

–Stiller store krav til lederen

– Kan ikke slik informasjon som kommer frem om den enkelte lett brukes mot den enkelte?

– En slik tilnærming stiller ganske store krav til lederen og det er viktig å være veldig klar på spillereglene, sier hun. Hovi mener at det er avgjørende at lederen er sitt ansvar bevisst. – For det første er det en taushetsplikt om alt som kommer frem i en slik prosess både på gruppe og individnivå, og det må være helt avklart at informasjonen som forekommer ikke skal brukes i andre situasjoner verken av andre ansatte eller ledere, sier Hovi. Og tilbakemeldingene fra de ansatte skal ifølge Hovi ha vært overveiende positiv. – Da vi var ferdig med prosessen med enneagrammet i økonomiseksjonen ønsket de ansatte seg del to, de ønsket å gå videre med det, det var en gave som leder, sier Aud-Karin Hovi.

Powered by Labrador CMS