Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Jobbmobbing på nett får store konsekvenser

Mobbing via e-post og sosiale medier er en type jobbmobbing som kan pågå døgnet rundt.

Publisert Sist oppdatert

En studie gjort ved høyskolen i Malmø der drøye 3300 personer deltok, viser at 9,7 prosent er utsatt for det forskerne omtaler som «cybermobbing».

Rebecka Cowen, som jobber med en doktorgrad i dette forskningsprosjektet ved «Centrum för tillämpad arbetslivsforskning och utvärdering» sier til den svenske arbeidsmiljøavisen Arbetsliv at denne typen nettmobbing kan få mer vidtrekkende konsekvenser enn tradisjonell mobbing, all den tid også personer som befinner seg utenfor arbeidsplassen kan delta i mobbingen. Hun nevner en Facebookgruppe som foreldre har opprettet for å bli kvitt en lærer som et eksempel.

Ledere mest utsatt

Ifølge studien fra Malmø er ledere mer utsatte for denne typen mobbing enn de som ikke er ledere. Videre er menn er mer utsatt enn kvinner.

Cowen sier til Arbetsliv at hun tror at en av årsakene til at lederne mer mest utsatt for cybermobbing, er at ledere kommuniserer mer digitalt og eksponeres mer. Det er også slik at digital kommunikasjon utfordrer formelle maktstrukturer.

Nettmobbing kan foregå døgnet rundt og sporene som legges igjen der ute på nettet kan være vanskelige å få fjernet. Det å bli mobbet på sosiale medier er kraftig kost; det blir en form for «public shaming» - eller offentlig gapestokk.

Forskningen fra Sverige viser at de som er ofre for cybermobbing risikerer dårligere helse og et lavere trivselnivå. Risikoen for at de slutter i jobben øker.

Powered by Labrador CMS