Arbeidsliv

Den norske modellen i praksis: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, riksmekler Nils Dalseide og NHO leder Kristin Skogen Lund brøt, kranglet, meklet og ble til slutt enige i årets lønnsoppgjør.

LO-topp spår den norske modellens død

Bit for bit, lag for lag, så rives fundamentet for den norske arbeidslivsmodellen ned, mener LO-topp. Aps nestleder Hadia Tajik er helt enig.

Publisert Sist oppdatert

«Fortsetter den politiske innblandingen, kan den norske modellen for alle praktiske formål en dag om ikke alt for lenge være borte, dersom det ikke tas et alvorlig krafttak for å stoppe erosjonen».

Dette skriver lederen for LOs Brussel-kontor, Knut Arne Sanden, i et innlegg i Dagens Perspektiv i dag.

Ostehøvles til døde

Sanden mener regjeringen med en gjennomtenkt «ostehøveltaktikk» er i ferd med å ødelegge grunnlaget for den norske modellen – der partene i arbeidslivet i samarbeid med regjeringen finner felles løsninger på både lønnsdannelse, rettigheter og plikter i arbeidslivet – et fundament for det norske velferdssamfunnet.

Sanden trekker fram flere eksempler på den langsomme døden han mener å se.

Blant annet:

  • Kutt i lønnsgarantiordningen ved konkurs

  • Kutt i ledighetstrygdens ferietillegg

  • Lengre ventetid for dagpenger

  • Skatt på sluttvederlag

  • Økt skatt for pendlerne

  • Frysing av fagforeningsfradraget

  • Økte avgifter på dødsattest

  • Lettere å ansette midlertidig

  • Økte grenser for nattarbeid

  • Fjernet kollektiv søksmålsrett for fagforeninger

  • Grønt lys for et uorganisert arbeidsliv

– Det er flere eksempler, sier Knut Arne Sanden til Ukeavisen Ledelse. –Funksjonshemmede mister retten til hjemmehjelp. Bedriftsdemokratinemda legges ned. Den trengs visst ikke mer.

– Greit, greit. Men de eksemplene du kommer med er ikke så veldig dyptgripende alle sammen. Hvordan kan dette være «drepende» for den norske modellen?

– Dette innlegget er et noe dystert langtidsvarsel. Den norske modellen ligger ikke for døden i dag. Men utviklingen er skremmende. De politiske inngrepene er som en ostehøvel. De tar bit for bit. Og grunnlaget for den norske modellen tynnes ut litt etter litt, sier Knut Arne Sanden.

Det skjer gradvis. Nesten som klima­endringene

Les mer:

«Nesten som klimaendringene»

Foto Bekymret. Lederen for LOs Brussel-kontor, Knut Arne Sanden, frykter at den norske arbeidslivsmodellen går en langsom død i møte. (Foto: LO)

Hans poeng er at velferdsgoder forsvinner i små biter. Gradvis og forsiktig, men sikkert.

Det er først og fremst regjeringens skyld, mener han.

– Hensikten er vel å finansiere skattelette til de rikeste. Dette er et varsku.

– Summen av alle disse små tingene, setter den norske modellen i fare. En vakker, eller bedre – en jævlig dag – er den borte.

– Det er som å komme tilbake til hjemstedet sitt etter 20 år. Alt er forandret. Men de som ble boende har nesten ikke merket noen ting. Det skjer gradvis. Nesten som klimaendringene.

Robust, men...

Knut Arne Sanden er klar over at noen nok vil mene at han har «tatt for mye Møllers tran». Den norske modellen beskrives som en suksess av både politikere, LO og NHO. Og nylig kom man i havn med et lønnsoppgjør alle parter var rimelig fornøyde med.

– Modellen virker jo?

– Jo, da. Den er robust, denne modellen. I år fikk vi en god løsning i hovedforhandlingene mellom LO og NHO. Det viser at modellen fortsatt virker.

Men samtidig er det altså ifølge Sanden flere tegn som tyder på at den er i ferd med å svekkes.

Vi er i ferd med å få en underklasse som vokser i antall. De føler seg sviktet av elitene

Macron?

Alle skryter av den norske modellen, men det er ikke mange nok som er villige til å forsvare den, mener Sanden.

– Se på Emmanuel Macron. Han skryter av «Model a la Nordic. Magnifique».

– Men selv undergraver han de fagorganiserte i Frankrike. Han aner ikke hva han snakker om!

– Hva blir konsekvensene av en slik utvikling da, mener du?

– Tilliten til systemet forsvinner. Andre holdninger får grobunn, frykter Sanden, og trekker linjene utover Norges grenser. Utviklingen er også en konsekvens av globaliseringen, mener han.

– Vi er i ferd med å få en underklasse som vokser i antall. De føler seg sviktet av elitene, og populister fra både høyre og venstresiden treffer dem med sine enkle budskap. Det er disse som fikk Trump valgt og som sørget for brexit. De har stemt høyrepartier til makt i Ungarn og i Polen.

Det er som å komme tilbake til hjemstedet sitt etter 20 år. Alt er forandret.

Megatrend med grobunn også i Norge

– Dette er en megatrend som brer om seg i hele verden. De blir lovet gull og grønne skoger og at «alt skal bli som før». Men det skjer jo ikke.

– Frykter du at en slik trend vil få grobunn i Norge også?

– Det har den jo allerede. En regjering med Frp er blitt gjenvalgt. Dette er en regjering som mange av de velgerne som har stemt den fram faktisk ikke er tjent med.

– Men det er jo seriøse argumenter for at man må redusere de offentlige kostnadene på lengre sikt? Mindre oljeinntekter, eldrebølge, økende innvandring? Dette er ting som utfordrer bærekraften i velferdsstaten?

– Men er velferdskutt løsningen? Velferdskutt og skattekutt for de rikeste? Jeg tror faktisk at svært mange i Norge både hadde tålt og akseptert høyere skatt for å opprettholde velferdsstaten, sier Sanden.

– Dagens skattesystem dreier seg om å gi de rikeste mindre skatt som en slags tilbakebetaling for pengestøtte til Høyre. Så lemper man byrden over på vanlige folk i form av kutt i velferdsordninger, økte avgifter og egenandeler.

– Dette er trender som vil skape større avstand og større forskjeller mellom folk. Og ikke mange nok bryr seg om det, sier Knut Arne Sanden.

I sitt innlegg skriver han følgende:

Hvis utviklingen ikke stoppes og snus, kan våre etterfølgere kanskje måtte legge ned blomster på graven:

Her hviler den norske modellen.

R.I.P.

Rest in Pieces.

Høyt var du elsket,

Dypt er du savnet.

Les hele innlegget til Knut Arne Sanden her.

Powered by Labrador CMS