Samfunn

Norges taushet om Liu Xiaobo kan skade landets renommé, mener professor Stein Ringen. Under en demonstrasjon i Hongkong nylig bar flere av de fremmøtte masker med bilde av den syke nobelprismottakeren.

Professor mener Norges taushet er pinlig

Flere Kina-eksperter slutter seg til kritikken av regjeringens taushet om nobelprisvinner Liu Xiaobo. Pinlig sier en professor og Kina-kjenner.

Publisert Sist oppdatert

Stein Ringen, Kina-kjenner og professor i politisk økonomi ved King’s College i London, har forståelse for at saken ikke er lett, men sier til Dagbladet at regjeringens taushet er «feil og pinlig».

– Den absolutte tausheten er dårlig for Norges renommé i verden, og ikke riktig i forhold til Kina, som er et brutalt og effektivt diktatur.

NUPI-direktør Ulf Sverdrup sier på sin side at norske myndigheter ikke har noe større ansvar enn andre land for å kommentere situasjonen til Liu.

– Nobelkomiteen har det, men ikke den norske regjeringen.

Samtidig mener han avtalen om normalisering av forholdet til Kina ikke er til hinder for å komme med kritikk.

– Det bør også være uproblematisk for norske myndigheter å uttale seg om Liu Xiaobos humanitære situasjon, og be om at han får helsehjelp og kontakt med sin familie. Men å kreve løslatelse og ad gang til utreise er noe annet og mer komplisert, sier Sverdrup, som har en viss forståelse for at Norge trår ekstra forsiktig.

Heller ikke mandag ville statsminister Erna Solberg (H) kommentere kravet om løslatelse av Liu Xiaobo.

Powered by Labrador CMS