Ledelse

Dårlige ledere florerer i enkelte bransjer

Det rammer folks opplevde tilfredshet med arbeidet hardt.

Publisert Sist oppdatert

Når det kommer til god og dårlig ledelse, er det store forskjeller fra bransje til bransje.

Det går frem av en forskningsartikkel fra forskerne Benjamin Artz, Amanda H. Goodall og Andrew J. Oswald.

De har kombinert data fra en stor europeisk undersøkelse med et amerikansk datasett med informasjon om hva ansatte faktisk mener om sjefen, og mener de kan foreta de første statistiske signifikante konklusjonene på dette temaet.

Forskerne advarer mot at enkelte av bransjetallene er basert på et lavt utvalg og derfor må tolkes med varsomhet.

Når det er sagt, er det flere interessante trekk som avdekkes.

Mens bare 6 prosent mener de har en oppriktig dårlig sjef innen eiendomsbransjen, er det nesten tre ganger så mange, 17 prosent, som mener det samme innen transportindustrien.

 

Forskerne peker på at det kan se ut til at større organisasjoner også oftere har ansatte som rapporterer om dårlige ledere, og at dette trekket gjenspeiles i hvilke bransjer som kommer godt og dårlig ut.

Mens alle kjenner alle på et lite eiendomsmeglerkontor, kan avstandene og muligheten for at det oppstår konflikter bli større i en stor transportbedrift.

Mange ansatte er typisk også for prosessindustrien og helsevesenet, hvor mange i undersøkelsen også oppgir å ha en dårlig leder.

LItt overraskende med tanke på hvor mye bråk det kan komme fra disse bransjene, er at relativt få opplever å ha en dårlig leder innen utdanning, forskning og rådgivning.

Viktigst for tilfredsheten

Forskerne går videre til å forklare at en god leder er den viktigste forklaringen til at folk oppgir at de er fornøyde på jobben.

Effekten er dobbelt så sterk som det at man generelt er en fornøyd person eller i livet, og en god leder er nesten tre ganger viktigere for tilfredsheten som helse og inntekt, viser studien.

Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Powered by Labrador CMS