Ledelse

– Statistikk ser det du ikke ser

Å argumentere mot måling kan synes å gå mot den kanskje viktigste strømningen i samtiden – stordata.

Publisert Sist oppdatert
Foto Arnoldo Frigessi (UiO)

I siste nummer av forskningsmagasinet Apollon er det samlet inn en lang rekke eksempler fra forskningen hvor man peker på hva måling og statistikk vil kunne gi av positive samfunnseffekter.

Norsk forskning bruker tall og data til alt fra fredsforskning og persontilpasset kreftbehandling til hvordan det er mulig å avsløre skattesnusk. Bedre bunnlinje for næringslivet står også på menyen.

Felles for alle metodene er at de krever store mengder data og analyse.

Ser det du ikke ser

Til magasinet setter Arnoldo Frigessi, professor i medisinsk statistikk ved UiO – som leder Oslo Centre for Biostatistics and Epidemology og senter for analyse av stordata innen helsevesenet: Big Insight – ord på det alle analytikere tenker:

– Statistikk ser det du ikke ser.

Frigessi blir av Apollon pekt på som hovedmannen bak ideen om å lage titusenvis av virtuelle kopier av den enkelte kreftpasient, for så å teste ut alle behandlingene i en simuleringsmodell for å finne den mest optimale behandlingen.

Før store kraftige datamaskiner og enda større datasett, var dette umulig.

Men forfatter Jerry Z. Muller frykter stordata-tiden.

– Det at det er lettere å samle inn data, endrer ikke på at vi må tenke oss nøye om hva slags data vi samler inn, og det krever ekspertise, sier han.

At dataene matet inn i avanserte algoritmer etter hvert vil kunne foreslå egen analyser og tolkninger, er han også skeptisk til.

– Det tror jeg bare ikke på.

Det endrer ikke på at det er dataanalytikere som står helt øverst på ønskelisten til hodejegerne for tiden.

Powered by Labrador CMS