Ledelse

Liverpool-trener Jürgen Klopp holder rundt Andrew Robertson.

– Både omtenksom og knallhard

En viktig del av suksessen Jürgen Klopp har i Liverpool handler om hans evner som kulturbygger. Dette kan alle ledere lære av, hevder lederutvikler.

Publisert Sist oppdatert

Den stereotypiske fotballtreneren kjefter, smeller, truer og ønsker alltid å lede med et element av frykt, slik at spillerne kan holdes på tå hev. Jürgen Klopps lederstil er diametralt motsatt. Tvert imot er forutsigbarhet en viktig del av hvordan han leder Englands beste fotballklubb, hevder lederutvikler Rune Semundseth.

– Klopp er opptatt av tydelige spilleregler. Han er både omtenksom og knallhard. Ingen lag har eksempelvis løpt mer enn Liverpool på trening, sier han.

Ledere i alle bransjer har mye å lære av Klopp, mener han, og trekker frem Klopps evner innen persontilpasset ledelse.

– Jeg kapper av deg beina

– I helt andre enden av skalaen finner vi trenere som Nils Arne Eggen, som kunne være direkte ufin: «Nå gjør du som jeg sier, hvis ikke kapper jeg av deg beina, din dverg», kunne Eggen finne på å si til Jahn Ivar «Mini» Jakobsen. Klopp, derimot, er ikke vulgær. Han er trygg på seg selv, og klarer å gi et inntrykk av at han synes alle er like viktige for å oppnå resultater. Klopp tilpasser dessuten sin kommunikasjonsstil til den enkelte spiller, forklarer Semundseth.

Både i Mainz og i Dortmund ble det tårevåte scener da Klopp takket for seg. I sistnevnte klubb takket han 30.000 supportere og bedyret at de hadde lært ham alt han kunne.

Foto Den gamle skolen: Nils Arne Eggen. Foto: AFP PHOTO /Sakis Mitrolidis

Spillere og supportere blir glad i Klopp fordi han er en annerledes trener. Han er ikke redd for å prøve å gå nye veier. Ofte handler det om å knytte bånd og bygge kultur.

– Han tar med seg spillere på primitive hytter, lager mat med dem og bruker sin autoritet på å synliggjøre det som er viktig. Han er dyktig på metaforer og bilder, og er en rå kulturbygger, sier Semundseth.

Barcelona-pep talk

Arrogant ledelse, med utskjelling av spillere i Steve Jobs-stil fungerer aldri på lang sikt, påpeker Semundseth. En god leder spiller ikke på frykt.

– Mange trenere lever på tidligere suksess eller spiller på frykt. De kan lite om kulturbygging. Men det dukker stadig opp trenere som kan et og annet om kultur. Vi ser at trenere som Pep Guardiola og Ole Gunnar Solskjær også er dyktige på dette.

Engasjementet til Klopp kan man også lære av, mener Semundseth. Han beskriver Klopp som lagets tolvte mann, ikke publikum. De er den trettende.

– Klopps coaching på sidelinjen er viktig. Han har et unikt og smittende engasjement. Også i garderoben gjør han utrolige ting: Da Liverpool skulle spille semifinale i Champions League mot Barcelona, og lå under med 3-0 etter den første kampen, gjennomførte han en utrolig pep talk som ga resultater: «Alle tenker at dette er umulig. Det har jeg også tenkt. Men når jeg ser på dere, tenker jeg at det er mulig likevel». Tenk på energien dette utløste hos spillerne. Dette var et kunststykke av en pep talk, sier han.

Semundseth peker også på Drillo som dyktig i garderobepraten. Kunsten er å få spillerne til å tro at oppgaven de står overfor er mulig å løse.

Han beskriver Klopp som en leder med høy emosjonell intelligens, og forteller at han også har satt i system at klubben skal besøke gamle og syke i høyere grad enn tidligere.

– Han er dessuten raus overfor konkurrentene, og snakker ikke stygt om noen. Dette kjennetegner også andre dyktige fotballtrenere som Pep Guardiola.

Det tok noen år før Klopp vant troféer med Liverpool. I 2018 kom klubben til Champions League-finalen mot Real Madrid. Før kampen var det slik at viktige spillere var ute av bildet, og da sa Klopp at det ikke var sikkert at Liverpool ville vinne.

– Dersom vi mislykkes skal vi gjøre det så vakkert som mulig, sa han.

Semundseth legger til at Klopp er opptatt av kke å jukse og gjøre ufine ting på banen, og er et forbilde også her.

– Han er opptatt av moral og etikk, og at det kke skal være noe juks. I stedet skal det være hardt arbeid, der ingen spillere er viktigere enn laget, sier han.

Powered by Labrador CMS