Ledelse

Dette er 'Viggo' - en av svært mange nye KI-genererte chat-booter som lanseres i Norge i disse dager. Norsk næringsliv har virkelig fått sansen for kunstig intelligens, og er blant verdens ivrigste innen KI-investeringer.

Hekta på kunstig intelligens: Norge på sjuende plass i verden i KI-investeringer

Norsk næringsliv er blitt hekta på kunstig intelligens. Store og små bedrifter satser stadig mer på KI, og Norge er på sjuende plass i verden i KI-investeringer.

Publisert Sist oppdatert

­

Sven Øvergaard er daglig leder i Ny Som Leder og 'sjefen' til KI-rådgiveren 'Viggo'. Foto Aldona Pivoriene

Møt «Viggo». Han er en KI-generert rådgiver som konsulentselskapet Ny Som Leder nylig har lansert som et gratis verktøy som kan bistå kommende og nåværende ledere i lederoverganger.

Poenget er at Viggo skal kunne svare på dine spørsmål, og dersom du stiller oppfølgingsspørsmål skal svarene bli stadig mer konkrete.

− Viggo blir landets første KI-rådgiver med spisskompetanse på lederskifter og lederoverganger, hevder daglig leder i Ny Som Leder, Sven Øvergaard.

KI-Viggo er basert på ChatGPT 3.5 Turbo, men hans spesialtrening rundt fagstoffet lederskifter og lederoverganger henter han primært fra nærmere 1000 sider med fagstoff, både fra utlandet og fra Ny som leders egne erfaringer gjennom 25 år, heter det.

− Dette bare foreløpig. Vi vil fortsette å fore Viggo med fagstoff, i tillegg til at han blir smartere for hvert spørsmål han håndterer, forteller Øvergaard.

Viggo blir landets første KI-rådgiver med spisskompetanse på lederskifter

Norge på sjuendeplass

KI-rådgiveren Viggo er kun en av mange nysatsinger innen kunstig intelligens i norsk næringsliv. Ifølge en analyse fra den globale børsplattformen Forex Suggest, er Norge på sjuende plass i verden når det kommer til i KI-investeringer. Liechtenstein troner øverst på lista, foran Canada, Singapore, Island, Malta og USA – før altså Norge inntar en «respektabel» sjuendeplass.

Fredrik Syversen er direktør for strategi- og forretningsutvikling i IKT-Norge. Foto IKT-Norge

Direktør for strategi- og forretningsutvikling i IKT-Norge, Fredrik Syversen, bekrefter er interessen for kunstig intelligens er eksplosiv i norsk næringsliv:

− Interessen er veldig stor, og vi får meldinger fra våre medlemmer om fulle seminarer og kurs for deres kunder. Det fyller seg som på popkonserter.

Jeg tror vi ikke kan overvurdere hva dette vil bety for norsk næringsliv

− Hva slags investeringer er det gjøres – er det mindre brukervennlige greier, eller større FoU-prosjekter, eller en «blanding»?

− De fleste handler om å innføre «Co-Pilot», Microsofts «KI-assistent», som nå rulles ut i våre største virksomheter og deretter går det slag i slag. I tillegg går det mye på å utvikle bedre chatbots, og ikke minst å finne verdi i egne data, forteller Syversen.

− Mange av de større virksomhetene har etablert egne «task force-grupper» som ser etter hvor, og hva KI kan brukes til i hele virksomheten.

− Er KI allerede blitt «det neste store»?

− Jeg tror vi ikke kan overvurdere hva dette vil bety for norsk næringsliv. KI vil påvirke alle deler av en virksomhet, så å si dette er «det neste store», vel da bruker vi ikke store nok ord, mener Fredrik Syversen i IKT-Norge.

Powered by Labrador CMS