Ledelse

Sam Altman var sjef i OpenAI fram til sist helg. Fredag begynte kaoset, og nå skal han visstnok begynne å jobbe for Microsoft.

Toppsjef Sam Altman fikk sparken, ansatte truer med masseoppsigelser og investorer varsler søksmål: Hva skjer i OpenAI?

Hvorfor fikk OpenAI-sjefen sparken? Er årsaken egenrådighet, forspilte muligheter eller var Sam Altman rett og slett for kommers?

Publisert Sist oppdatert

­Investorer i teknologiselskapet OpenAI, som står bak ChatGPT, vurderer å saksøke styret etter at toppsjef Sam Altman fikk sparken fredag.

Investorene frykter at verdien på selskapet skal synke kraftig etter de siste dagenes storm i selskapet, får Reuters opplyst.

Flere medier har ifølge NTB skrevet at Altman i helgen var i samtaler for å komme tilbake i sjefsstolen. Men det var i stedet tidligere Twitch-sjef Emmett Shear som ble hentet inn av styret. Mandag ble det kjent at Altman har fått jobb hos tekgiganten Microsoft

Samtidig truer 500 ansatte i OpenAI truer med å slutte i jobbene sine dersom ikke samtlige i styret og hele ledelsen i selskapet går av.

De ansatte skriver i et brev til selskapet at de vil forlate OpenAI med mindre samtlige styremedlemmer og hele den nåværende toppledelsen går av, skriver NTB.

– Deres handlinger har gjort det åpenbart at dere ikke er i stand til å lede OpenAI, skriver de ansatte i brevet ifølge avisen Wall Street Journal.

OpenAI, som er morselskapet til ChatGPT, har rundt 770 ansatte.

Ny jobb hos Microsoft

Foto Skjermdump fra X

Søndag la Altman ut et bilde i sosiale medier av seg selv med et OpenAI-gjesteskilt rundt halsen.

– Første og siste gang jeg bruker en av disse, lød teksten.

Etter at Sam Altman fikk sparken fredag, sa også en av hans medgrunnleggere og styremedlem Greg Brockmann opp jobben sin i Open AI. De skal begge to nå være ansatt i Microsoft, og etter sigende få ansvaret for lede et nytt KI-forskningsteam der.

Altman og Microsoft har også uttalt at det er «jobb til alle som vil» fra OpenAI i Microsoft, som de siste årene har investert 13 milliarder dollar i OpenAI.

Ifølge nettavisen The Information har styreleder i OpenAI, Ilya Sutskever, utelukket at det er aktuelt å gjeninnsette Altman.

– For å si det enkelt: Sams oppførsel og mangel på åpenhet i hans interaksjoner med styret undergravde styrets evne til effektivt å føre tilsyn med selskapet, het det i Sutskevers orientering, skriver NTB.

Den tidligere sjefen i Amazons Twitch-tjeneste Emmet Shear overtar nå i stedet som midlertidig toppsjef i OpenAI.

Hva er den egentlige årsaken?

Men det svært mange lurer på er hva som er den egentlige årsaken til konflikten mellom Sam Altman og styret i OpenAI. Det kan være at styret mener det er for mange feil ved den nyeste versjonen av ChatGPT – altså en klassisk «utålmodig styre-situasjon». Men det er også de som mener at årsaken nærmest er omvendt: Art styret mener Altman går for fort i kommersiell retning.

OpenAI har et ambisiøst mål om å utvikle kunstig intelligens (KI) «for å gagne menneskeheten». Samtidig står de overfor utfordringer knyttet til hvordan de skal balansere kommersielle interesser med åpenhet og samfunnsansvar. Dette kan føre til konflikter internt og eksternt. En teori er at styret mener at Sam Altman har gått for langt i retning av kommersielle interesser – på bekostning av samfunnsansvar.

Dagens Perspektiv hadde nylig en lengre presentasjon av Sam Altman under vignetten «Internasjonal leder».

Her kan du lese historien om hvordan ‘prepperen’, vegetarianeren, skole-dropout’en og tech-gründeren Sam Altman fant sin plass i førersetet for den siste og hittil raskest spredte teknologiske revolusjonen i historien – kunstig intelligens.

Powered by Labrador CMS