Samfunn

Flyktninger ser den beryktede «jungelen» i Calais i Frankrike gå opp i røyk.

– Trump og Brexit var ingen overraskelse

I forkant av neste ukes toppmøte i Davos har World Economic Forum sluppet sin årlige risikorapport, som tar for seg de største truslene for den globale økonomien det kommende tiåret.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for enestående statistikker hva gjelder fred og global velferd, har «økonomisk ubehag» bidratt til motstand mot det etablerte, populistisk politikk og et tilbakeslag mot globaliseringen i 2016. Det skriver World Economic Forum (WEF) i sin seneste årlige risikorapport, Global Risks Report 2017, som ble utgitt onsdag.

Foto Figuren over er laget av World Economic Forum, og viser sammenhengen av mange risikofaktorer som samlet utgjør de største risiko-trendene (ytterkanten av figuren) for 2017.

Den tar for seg de største risikotrendene som antas å få stor innvirkning på global økonomisk utvikling det kommende tiåret. Rapporten slippes i forkant av forumets toppmøte i Davos, som går av stabelen neste uke.

– Det er et sårt behov for snarlige grep fra ledere for å finne måter å takle politiske og ideologiske forskjeller på, og arbeide sammen for å løse kritiske utfordringer. Momentum fra 2016 viser at det er mulig å ta for oss klimautfordringene. Det gir håp om at kollektivt arbeid på internasjonalt nivå, med mål om å reversere andre risikoer, også kan oppnås, sier leder for global konkurranse og risiko i WEF, Margareta Drzeniek-Hanouz.

Trump og Brexit ingen overraskelse

Storbritannias brudd med EU, det amerikanske folkets valg av Donald Trump som president, og Matteo Renzis feilslåtte forsøk på å endre grunnloven i Italia, som førte til hans avskjed som statsminister i landet, trekkes alle frem som potensielt vidtrekkende hendelser som kan føre til at globaliseringstrenden i Vesten snur og får en omfattende motreaksjon. Men forumet påpeker at gryende opprør mot «eliten» også skjer i ikke-vestlige land; Brasil, Filipinene og Tyrkia er alle eksempler.

«Disse utviklingstrekkene bør ikke overraske oss,» skriver rapportforfatterne, og viser til rapporter fra tidligere år som har påpekt liknende utviklingstrekk. Både i 2014 og 2015 var interne konflikter med regionale konsekvenser på topp 5-listen over de mest sannsynlige risikofaktorene for den globale økonomien, mens ufrivillig migrasjon toppet listen i fjor, og ligger på andre plass i årets oversikt.

Få hele oversikten under:

 

Ulikhet

«Økonomisk ulikhet» er imidlertid enkeltfaktoren som utgjør den største trusselen mot den globale økonomien, ettersom forskjeller i inntekt og velstand fortsetter å øke. På plassene bak kommer stadig mer polariserte samfunn og «intensiverende miljøfarer».

Alle de store risikofaktorene knyttet til miljø, inkludert ekstremvær, alvorlige naturkatastrofer og manglende klimatiltak, figurerer for første gang i oversiktene over de farene som er mest sannsynlig og vil ha størst påvirkning om de skulle inntreffe.

– Samarbeid og tiltak fra verdensledere må iverksettes fort for å unngå videre ytterligere motgang og uforutsigbarhet det kommende tiåret, konkluderer rapportforfatterne, og setter med det scenen for neste ukes toppmøte i Davos - hvor flere sentrale skikkelser, blant andre Angela Merkel, kommer til å glimre med sitt fravær. Den hjemlige valgkampen er viktigere for Tysklands kansler.

750 eksperter evaluerte 30 risikofaktorer og 13 underliggende trender i arbeidet med rapporten, som kan leses i sin helhet her. I tillegg til overordnede samfunnsøkonomiske utfordringer, som store forskjeller og polarisering, samt høy strukturell arbeidsledighet og lav sysselsetting knyttet til «sosial ustabilitet» konkluderer de med at verdenssamfunnet ikke klarer å holde tritt med den teknologiske utviklingen.

– Av de 12 fremvoksende teknologiene rapporten tar for seg fant eksperter at kunstig intelligens og robotteknologi har størst nyttepotensial, men også det største potensialet for negative effekter og behovet for bedre styring, heter det i en offisiell uttalelse fra WEF.

World Economic Forums årlige toppmøte finner sted i Davos mellom 17. – 20. januar. Tema er «Responsivt og ansvarlig lederskap»

 
Powered by Labrador CMS