Samfunn

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er redd artikkel 19-avtalen med EU går ut over norske arbeidsplasser.

Mener regjeringen gir bort norske arbeidsplasser til EU

I dag ble den nye handelsavtalen for landbruksvarer mellom EU og Norge offentliggjort. Kampen for å få den gjennom Stortinget blir lang og hard - det vil Senterpartiet sørge for.

Publisert Sist oppdatert

De tollfrie kvotene i artikkel 19-avtalen mellom regjeringen og EU om landbruksvarer er en gavepakke til EUs matindustri, og vil gå på bekostning av norsk matproduksjon og norske arbeidsplasser, mener Senterpartiet.

Avtalen åpner blant annet for tollfri innførsel av flere tusen ekstra tonn egg og kjøtt fra EU, akkurat som Stoltenberg II-regjeringen gjorde i 2012.

Denne gangen har pipa til Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, imidlertid en annen lyd.

– Å gi store tollfrie kvoter til EU slik at de kan eksportere mer mat til Norge uten toll er i realiteten å gi bort norske arbeidsplasser, sier han.

– Vi ser gang på gang at regjeringa svekker norske interesser. I en tid med økt ledighet bør ikke arbeidsplassene i norsk matproduksjon svekkes, de må styrkes, sier Sp-lederen.

Overfor NTB medgir han at importkvotene økte mer under den forrige regjeringen (2.700 tonn), men understreker at tollvernet da samtidig ble skjerpet, blant annet gjennom en overgang fra krone- til prosenttoll for ost, storfekjøtt og lam.

Den nye avtalen antas å være av særlig viktighet, slik at Stortingets samtykke til inngåelse av avtalen er nødvendig i medhold av Grunnloven § 26, annet ledd.

Det kan bli en lang og tøff kamp. Og regjeringen har hastverk. Om avtalen skal gjennom Stortinget før sommeren, og stortingsvalget i september, har de hastverk. Siste frist for å legge frem saker for Stortinget er 21. april.

– Fra første dag har regjeringa hatt et sterkt ønske om å svekke tollvernet for norsk mat. De prøvde å få fjernet prosenttollen på ost, lam og storfekjøtt med en gang de kom inn i regjering. Det har de ikke fått gjennomslag for i norsk politikk fordi Senterpartiet og stortingsflertallet har stoppet det, men nå svekkes tollvernet likevel fordi regjeringa gir nye kvoter til EU uten å få noe igjen, sier Vedum.

– Senterpartiet kommer til å jobbe for at dette ikke vil bli vedtatt i Stortinget, avslutter Vedum.

Powered by Labrador CMS