Samfunn

Ifølge meningsmålinger har Batra ikke klart å mobilisere nok velgere til å styrke partiet. Fredag trakk hun seg - ett år før valget.

Opposisjonslederen i Sverige går av ett år før valget

Leder for det svenske høyrepartiet Moderaterna trekker seg etter internt opprør.

Publisert Sist oppdatert

Under en pressekonferanse fredag kunngjorde opposisjonslederen i Sverige, Moderaterna-leder Anna Kinberg Batra, at hun trekker seg fra sin posisjon. Det skjer kun ett år før svenskene går til valg.

Det har i lengre tid stormet rundt Batra, som formelt tok over partiledelsen i januar 2015. Over halvparten av fylkeslagene til Moderaterna har den seneste tiden krevd hennes avgang. Det har også ungdomspartiet gjort.

– Jeg er ikke redd for det som er vanskelig, da hadde jeg ikke tatt denne jobben, sa Batra under pressekonferansen.

Hun mener imidlertid at «forutsetningene ikke lenger var til stede» for å fortsette.

Mye av kritikken mot den svenske partilederen har gått i valget om å formalisere et samarbeid med det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna. Hun har heller ikke lykkes i forsøket på styrke partiets posisjon overfor den sosialdemokratiske regjeringen ledet av Stefan Löfven. Tvert imot fikk Moderaterna kun 18 prosent oppslutning og ble mindre enn Sverigedemokratarna på en meningsmåling i mai – til tross for skandalene og omrokkeringene regjeringen har vært utsatt for de seneste månedene.

– Jeg er ikke fornøyd. Jeg har ikke lykkes, sa Batra under pressekonferansen.

Men:

– Jeg angrer ingenting, slo hun fast.

Riksdagsvalget i Sverige finner sted i september 2018.

Powered by Labrador CMS