Arbeidsliv

Mer penger gir ikke alltid økt arbeidslyst

Både for høy og for lav betaling kan gi lavere arbeidsinnsats, viser adferdsforskning. Og noen ganger motiverer små gaver mer enn penger.

Publisert Sist oppdatert

Penger motiverer, ikke sant? Grunntanken, og hele utgangspunktet innenfor økonomi, er at penger motiverer. Jo mer penger, jo mer innsats. Atferdsøkonomien finner imidlertid litt andre resultater.

Atferdsøkonomi tar utgangspunkt i at mennesker ikke er helt rasjonelle individer som bare er motivert av egeninteresse, hvor mer penger betyr mer arbeid. Forskning på feltet viser at hvis du betaler for lite for noe, så kan du ende opp med å få en mindre innsats enn hvis du ikke betaler i det hele tatt.

Mathias Ekstrøm er høgskolelektor ved Norges Handelshøyskole, og forsker på atferdsøkonomi og «nudging» – ulike metoder for å skape atferdsendring. Han sier at økonomer tidligere har tenkt at hvis man legger penger på toppen av en allerede tilstedeværende motivasjon, så ender man opp med motivasjon pluss penger. Men ofte står man igjen med bare pengene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS