Samfunnsstyring

– Det gjør noe med menneskesynet når barn blir inntektskilder, sier Inga Marte Thorkildsen.

Tidligere SV-minister slår profittalarm

Tidligere barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen mener fagbevegelsen må godta mer ugunstige arbeidstider for å få slutt på barnevernsbransjens private utbyttefest.

Publisert Sist oppdatert

Inntil i fjor hadde Inga Marte Thorkildsen (SV) ansvaret for den nasjonale barnevernstjenesten. Nå advarer hun mot det hun karakteriserer som en privat utbyttefest i barnevernet.

– Det gjør noe med menneskesynet når barn blir inntektskilder. Man kan komme i situasjoner der man spør om barna er lønnsomme i stedet for hvordan man best kan hjelpe dem. I tillegg skaper anbud utrygghet for barn og ansatte, sier Thorkildsen til Klassekampen.

Ber fagbevegelsen om hjelp

Thorkildsen mener timebetalingen i det offentlige barnevernet, som gjør at det blir dyrere for barnevernet å ha ansatte i lange turnuser, kan gjøre at slike turnuser brukes mindre enn i det private, der årslønn er mer vanlig. Derfor ønsker hun nå dialog mellom fagbevegelsen og det offentlige.

– Barna i barnevernet er helt tydelige på at de ønsker turnuser som gjør det mulig for dem å bli godt kjent med de ansatte. De ønsker trygghet og kjærlighet, og en måte å sikre det på er økt bruk av langturnus, sier hun.

Hun mener det er riktig at fagbevegelsen skal være kritiske til bruk av langturnus, men mener det må tenkes nytt .

– Jeg skjønner at de har vært bekymret. Samtidig er det helt nødvendig at disse barna blir hørt. Deres trygghet må gå foran, og så får vi heller prøve å finne gode løsninger som alle kan leve med, sier hun.

– Intet profittproblem

Statssekretær i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Kai Morten Terning (Frp), sier han synes det er uproblematisk at det tjenes store penger på barnevern.

– Jeg har ikke noe problem med at selskaper får overskudd på å levere gode barnevernstjenester. Det skiller seg ikke fra at entreprenører tjener på å bygge veier for staten eller at private tjener penger på å drifte sykehus for det offentlige, sier han til avisen.

Han mener heller ikke et overskudd på 140 millioner, som var det private barnevernstilbydere hentet ut i fjor, er for mye.

– Det er mye. Men de private trenger en viss buffer ettersom de ikke kan være sikre på å få fylt alle plassene sine. Derfor kan avansen i noen år bli høy, sier han.

Powered by Labrador CMS