Samfunnsstyring

Venstre vil ikke ha væpnet politi

Stikk i strid med regjeringens ønske går Venstre nå imot en generell bevæpning av politiet.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i høst sendte justis- og beredskapsminister Anders Anundsen et forslag ut på høring, der det blant annet ble åpnet for en generell bevæpning av norsk politi. Dette er noe blant annet politiets største fagforening, Politiets Fellesforbund, stiller seg bak. Men nå legger Venstre fram et representantforslag som ber regjeringen droppe planene om en generell bevæpning av norske tjenestemenn.

– Vi tror konsekvensen er at politiet vil miste sitt sivile preg, og at det kan oppstå flere, ikke færre, farlige situasjoner, sier Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø til NTB.

Hun er samtidig kritisk til forslaget om at hvert enkelt politidistrikt selv skal kunne bestemme om de vil åpne for generell bevæpning eller ikke.

– Politiets oppgaver og rolle i et rettssamfunn er i høyeste grad et spørsmål for de folkevalgte, sier hun.

Tror på flere drepte

Hun tror et fullstendig bevæpnet politi vil medføre at flere blir drept i skytinger mellom politi og andre.

– Forskning fra Politihøyskolen viser at politiet i Sverige skyter seks ganger så ofte som her til lands sett i forhold til landets befolkningsmengde. Én person dør hvert år, og åtte personer blir skadd av politiskudd. Hvert tiende skudd fra svensk politi er vådeskudd som et resultat av feil håndtering av våpen, sier hun.

Tunge aktører mot

Venstre er ikke de eneste som er mot en slik bevæpning. Også tunge aktører som Norsk Politilederlag, Politihøyskolen, Hovedverneombudet for politi- og lensmannsetaten og LO har tidligere uttalt seg svært kritisk til forslaget.

Powered by Labrador CMS