Samfunn

Stor jubel på AUFs skolevalgvake da resultatene ble kjent tirsdag kveld. Her er blant annet Oslos byrådslederkandidat Raymond Johansen, AUF-leder Mani Hussaini og partiets nestleder Hadia Tajik.

Ap skolevalgets klare vinner – Høyre taper stort

Arbeiderpartiet knuser Høyre og er nesten dobbelt så stort som regjeringspartiet i årets skolevalg. Også Frp nærmer seg katastrofetall, mens SV har pen framgang.

Publisert Sist oppdatert

Arbeiderpartiet går fram hele 8,9 prosentpoeng fra 23 til 31,9 prosent og gjør sitt beste skolevalg noensinne.

Høyre på sin side faller katastrofale 11,8 prosentpoeng sammenlignet med skolevalget før stortingsvalget i 2013. Partiet fikk 28,2 prosents oppslutning for to år siden, men må ta til takke med bare 16,4 prosent i år.

Frp mister en tredel av skolevelgerne sine og faller 5,1 prosentpoeng til 10,5 prosent, det dårligste resultatet i et skolevalg for Siv Jensens parti noen gang.

Det er blitt holdt skolevalg siden 1989. Resultatene er sammenlignet med skolevalget før stortingsvalget for to år siden.

For de andre partiene er resultatet som følger: Sosialistisk Venstreparti 7,5 (+2,5), Miljøpartiet De Grønne 6,7 (+2,9), Venstre 6,5 (-0,2), Senterpartiet 5,5 (+1,3), Rødt 4,8 (+1,1), Piratpartiet 4,1 (-0,2), Kristelig Folkeparti 3,2 (+0,4), Pensjonistpartiet 0,9 (+0,3), Kystpartiet 0,5 (0,0), Partiet De Kristne 0,5 (-0,1).

371 deltakerskoler hadde tirsdag levert inn sine valgresultater, en kraftig nedgang fra 419 i 2013. Dette kan imidlertid øke noe ettersom det er ventet at noen skoler vil rapportere inn sine resultater i dagene som kommer.

Færre stemmer

Totalt er det talt opp 143.942 stemmer, drøye 7.000 færre enn for to år siden. Deltakerprosenten har også gått noe ned, fra 81,1 prosent i 2013 til 80,7 prosent i år.

Det var påmeldt 190.000 elever fra 412 skoler til årets skolevalg, det høyeste elevantallet noen gang.

Skolevalgene arrangeres av Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD) på oppdrag for Utdanningsdirektoratet. Årets valg var det 15. i rekken.

Ap vinner byene

I hovedstaden stemte 32,9 prosent av elevene på Arbeiderpartiet. Sammen med Rødt og SV som får henholdsvis 8,7 og 9 prosent, har partiet flertall på skolene i Oslo.

Også i Bergen, Trondheim og Stavanger har Arbeiderpartiet oppslutning langt opp på 30-tallet i skolevalget.

– Budskapet fra de unge er klart: Kursen Norge er inne på, er ikke en kurs for rettferdighet og muligheter. Usosiale skattelettelser, svekkede arbeidstakerrettigheter og en svak klimapolitikk får tommelen ned fra landets skoleungdom, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Regjeringspartiene faller

Høyre på sin side faller kraftig sammenlignet med skolevalget før stortingsvalget i 2013.

– Meningsmålingene har oss noe høyere, og utslagene er ofte større i skolevalg. Men det er klart at vi ikke er fornøyde. Det tror jeg ikke Unge Høyre er heller, selv om de har stått på og jobbet hardt, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg til NTB.

I statsministerens hjemkommune Bergen faller Høyre med hele 14,8 prosentpoeng til 18,7 prosent. Tilbakegangen er nesten like stor i Oslo der partiet faller fra 27,7 til 18,3 prosent.

Frp gjør det dårligste resultatet i et skolevalg for Siv Jensens parti noen gang.

– Det har vært tøffe debatter i årets skolevalg, og jeg er stolt av at FpU på mange skoler har fått gode resultater. Landsresultatet er dårligere enn for to år siden, men jeg er sikker på at FpU kommer sterkere tilbake, sier Frp-lederen til NTB.

Framgang for SV

Sosialistisk Venstreparti som har vaket rundt sperregrensen på meningsmålingene de siste årene, går fram med 2,4 prosentpoeng til 7,5 prosent på landsbasis.

I Tromsø er partiet størst med en oppslutning på 23,2 prosent, en framgang på 15,5 prosentpoeng.

– Dette er det første skolevalget siden 2001 der vi opplever reell framgang, og skolevalget er ofte en pekepinn på hvordan det kommer til å gå i valget. Derfor gir skolevalget SV grunn til å håpe på at vi løfter oss nasjonalt, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Powered by Labrador CMS